Επιδρομή αρουραίων σε καλλιέργειες του Δήμου Δομοκού

Ζημιές σε περισσότερα από 35.000 στρέμματα μηδικής και σιτηρών
20/06/2024
2' διάβασμα
epidromi-arouraion-se-kalliergeies-tou-dimou-domokou-324262

Σε απόγνωση είναι οι αγρότες του δήμου Δομοκού στη Φθιώτιδα από την επιδρομή αρουραίων που έχουν προκαλέσει καταστροφές σε περισσότερα από 35.000 στρέμματα μηδικής, ηλίανθου, αραβόσιτου και σιτηρών.

Όπως ανέφεραν στο ypaithros.gr αγρότες της περιοχής, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις καλλιέργειες της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, όπου οι ζημιές από τα επιβλαβή τρωκτικά είναι τεράστιες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας των καταστροφών από την επιδρομή των αρουραίων, η παραγωγή σιτηρών είναι μειωμένη κατά 50% με 60% και οι αγρότες ζητούν από το ΥΠΑΑΤ την άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν.

«Έχουμε στην κυριολεξία επιδρομή αρουραίων στα χωράφια μας. Το φαινόμενο ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο αλλά έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω και του ήπιου χειμώνα, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί από τα ποντίκια περισσότερα από 35.000 στρέμματα μηδικής, ηλίανθου, αραβόσιτου και σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας. Αυτήν την περίοδο γίνεται αλωνισμός των σιτηρών και τα χωράφια δίνουν μόνο 30 με 200 κιλά ανά στρέμμα, όταν σε κανονικές χρονιές η μέση απόδοση έφτανε τα 500 κιλά το στρέμμα», είπε στο ypaithros.gr o Βασίλης Παπακώστας, παραγωγός σιτηρών και πρόεδρος της κοινότητας Περιβόλι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόσφατα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν αιτήματος των παραγωγών, ενέκρινε ποσό 8.000 ευρώ για την χορήγηση σκευάσματος στους παραγωγούς σε ό,τι αφορά τις μυοκτονίες, αλλά, όπως τόνισε, δεν επαρκεί η ποσότητα του σκευάσματος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο υπερπληθυσμός των ποντικιών δεν μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί ούτε με την τοποθέτηση δολωμάτων.

«Χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε άμεσα να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να πάρουμε αποζημιώσεις, ώστε να καλυφθεί έστω ένα μέρος του χαμένου εισοδήματός μας», τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Επισημαίνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος είχε πρόσφατα συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, προκειμένου να ενημερώσει για το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις επιδρομές των αρουραίων στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.