Σε επιφυλακή οι Θεσσαλοί αγρότες για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda

Έχει αναπτυχθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με δίκτυο παγίδων σε όλη την Ελλάδα
26/06/2024
3' διάβασμα
se-epifylaki-oi-thessaloi-agrotes-gia-to-entomo-karantinas-spodoptera-frugiperda-324417

«Στη Θεσσαλία, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda σε παγίδες, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις παρουσίας του. Μάλιστα, μοντέλα πρόβλεψης εγκατάστασης δείχνουν ότι οι συνθήκες στην περιοχή δεν ευνοούν μόνιμη εγκατάσταση παρά μόνο εποχική.

Δεν υπάρχουν εκλεκτικές παγίδες που συλλαμβάνουν μόνο το συγκεκριμένο έντομο, με αποτέλεσμα να απαιτείται επίβλεψη ειδικού για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα». Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda, που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο κτήριο της περιφέρειας στη Λάρισα.

Στην εκδήλωση υπήρξαν εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις για το θέμα από τους Χρ. Αραμπατζή της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ και Δημ. Παπαχρήστου, ερευνητή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, παρουσία ιδιωτών γεωπόνων και εκπροσώπων εταιρειών, οι οποίοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου.

Συμπεράσματα

Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας ήταν τα εξής:

✱ Από τη στιγμή που το Spodoptera frugiperda θεωρήθηκε έντομο καραντίνας, έχει αναπτυχθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης και δράσης από το ΥΠΑΑΤ με δίκτυο παγίδων σε όλη την Ελλάδα που επιβλέπεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

✱ Έχει εντοπιστεί κυρίως στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να έχει ήδη εγκατασταθεί.

✱ Στη Θεσσαλία, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda σε παγίδες, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις παρουσίας του.

✱ Σε περίπτωση εγκατάστασης, θα απαιτούνται επιπλέον υγειονομικοί έλεγχοι για τα προϊόντα της περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εμπόριο.

✱ Υπάρχει εφαρμογή του Μπενάκειου, όπου παρουσιάζονται δημόσια τα αποτελέσματα των ελέγχων (www.spodoptera.bpi.gr και www.surveys.bpi.gr).

✱ Ως προς τη διαχείριση απαιτείται έγκαιρη διαπίστωσή του, χημική καταπολέμηση, ανθεκτικές ποικιλίες, καλλιεργητικά μέτρα και βιολογική καταπολέμηση.

Το έντομο

Το έντομο είναι ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας που προκαλεί σοβαρές ζημιές σε βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι, η ντομάτα και πολλές άλλες. Ήδη, σε αυτά τα προϊόντα, λόγω αυξημένων εχθρών, γίνονται συνεχείς ψεκασμοί που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, αλλά και προκαλούν σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον και την υγεία όλων μας. Η εγκατάσταση ενός νέου σοβαρού εχθρού θα ήταν ακόμα ένα χτύπημα για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.

Το έντομο έρχεται από τροπικές χώρες, αποτελώντας άλλη μια παράπλευρη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής πέρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μέσω του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, εμφανίστηκε πρόσφατα και σε αρκετές χώρες της Μεσογείου, όπως και στη χώρα μας (Κρήτη, Λακωνία, Εύβοια, Αττική). «Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επαγρύπνηση», σημείωσαν οι δύο επιστήμονες.