Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για τη Xylella fastidiosa

30/08/2024
4' διάβασμα
epikairopoiimeno-schedio-drasis-gia-ti-xylella-fastidiosa-323587

Οδηγίες και επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για τη Xylella fastidiosa δημοσίευσε η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ:

«Tο βακτήριο Xylella jastidiosa (Well et Raju) γνωστό από τα τέλη του 18ου αιώνα για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί στην Αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα. Ο εχθρός όμως προσβάλλει και πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη), δασικά και ζιζάνια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε αρχικά να προσβάλλει ελαιόδεντρα τον Οκτώβριο του 2013 στη Νότια Ιταλία (περιφέρεια της Απουλίας: αρχικά επαρχία Lecce κι αργότερα εξαπλώθηκε στις επαρχίες Taranto και Brindisi).

Τον Ιούλιο 2015 ανευρίσκεται στην Γαλλία, στην Κορσική και στην Κυανή Ακτή, σε καλλωπιστικά φυτά πολύγαλα ενώ έκτοτε καταγράφεται επέκταση του βακτηρίου στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπως επίσης και την Κύπρο.

Η διαπίστωση της παρουσίας του Xylella fastidiosa (Xf) και η ταχύτατη εξάπλωση του οδήγησαν την Επιτροπή της Ε.Ε., στην ψήφιση του εκτελεστικού κανονισμού Ε.Ε. 2020/1201 (και των τροποποιήσεων αυτού) για την λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσης του Xf στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυριότεροι τρόποι να εισαχθεί το παθογόνο σε μία περιοχή είναι με τα ΦΥΤΑ ΠΡΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗ και με τα ΕΝΤΟΜΑ-ΦΟΡΕΙΣ, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων – φορέων που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω στα φυτά.

Το παθογόνο βακτήριο εξαπλώνεται με ημίπτερα έντομα “τζιτζίκια” τα οποία τρέφονται από τα φυτά (αγγειώδεις δεσμίδες) και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί, σε περιοχές της Αμερικής, ως φορείς της ασθένειας, τουλάχιστον 44 διαφορετικά είδη ημίπτερων.

Το βακτήριο, Xf έχει ευρύ φάσμα ξενιστών, σε περισσότερες από 28 οικογένειες και 160 είδη φυτών, στα οποία περιλαμβάνονται το αμπέλι, η αμυγδαλιά, η ροδακινιά (γενικά τα πυρηνόκαρπα), η πικροδάφνη, ο πλάτανος, τα εσπεριδοειδή, η βελανιδιά, η ελιά, το δαφνάκι, οι ευκάλυπτοι, οι μυρτιές, το πολύγαλα, οι ακακίες, οι αρτεμίσιες, ο καφές, η μαγνόλια,   η μολόχα,  η γλυστρίδα,   το σόργο,  η μηδική κ.α.

Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ υπάρχουν διαθέσιμα χημικά μέσα για την καταπολέμηση του βακτηρίου Xf όταν εντοπιστεί η προσβολή. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η ΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ που να αποτρέπουν την εγκατάστασή του.

Στα ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ αυτά μέτρα περιλαμβάνεται η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (φυταρίων, δενδρυλλίων και εμβολίων), η αντιμετώπιση των μυζητικών εντόμων καθώς και καλλιεργητικά μέτρα καταστροφής των ζιζανίων – ξενιστών.

Σε περίπτωση εντοπισμού της προσβολής στη καλλιέργεια, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φυτών με κάψιμο.

Υπενθυμίζεται ότι, αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων (έμποροι- διακινητές σπόρων, φυτώρια, σημεία πώλησης σπόρων και φυταρίων, παραγωγοί, συνεταιρισμοί, γεωπόνοι του δημοσίου και ιδιώτες) να γνωστοποιούν άμεσα στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων, (άρθρα 14,15 Καν. Ε.Ε. 2016/2031).

Παρακαλούνται οι αποδέκτες της παρούσας να δώσουν στην αλληλογραφία την απαραίτητη δημοσιότητα προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Εφιστούμε την προσοχή σας στα προαναφερόμενα και παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση από πλευράς σας της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας (εγγραφή στο Μητρώο, τήρηση αρχείων, χρήση υγιούς φυτικού/πολλαπλασιαστικού υλικού κλπ) καθώς και για τις ενέργειες και τη συνδρομή σας προκειμένου να διατηρήσουμε την ΕΛΛΑΔΑ απαλλαγμένη από το επικίνδυνο βακτήριο. Είναι  θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος».

Με μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν αναρτηθεί στους ακόλουθους συνδέσμους:

* το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa:

https:/ /www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika Farmaka/Fytoeigionomikos Elegxos/SxedioXylell afastidiosa 090724.pdf

*σχετική πληροφόρηση του κοινού για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας

ΓΡΑΦΕΙ: