Επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον πρωτογενή τομέα
Ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα των δύο χωρών συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με την υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου.
«Είναι γεγονός ότι η μία χώρα στέκεται στην άλλη από εξωτερική πολιτική και φτάνουν ακόμη σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διεκδίκηση θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προς όφελος των αγροτών για τη στήριξη του εισοδήματός τους, όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιάρας.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές επικαιροποίησαν το μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας για τον πρωτογενή τομέα και συνομίλησαν για την κλιματική κρίση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στις δύο χώρες, τονίζοντας ότι θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Μιλήσαμε για τα θέματα που η κλιματική κρίση φέρνει ως προβλήματα στις δύο χώρες, αναζητώντας τον τρόπο και δυνατότητες που θα μπορούσαμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε θέματα και να τα αναδείξουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να «δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και προοπτικές για να υπάρξει μία πραγματική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα».
«Βασικό μέλημα του ΥΠΑΑΤ και του αντίστοιχου της Κύπρου είναι να στηρίζουμε το πραγματικό εισόδημα των αγροτών να τους δώσουμε ελπίδα και προοπτική και να τους δημιουργήσουμε πραγματικά τη συνθήκη της καλύτερης επόμενης ημέρας», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα νέα δεδομένα επιβάλλουν την επικαιροποίση του μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών για να μπορεί και να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες των γεωργών μας».
Συμφωνήθηκε, επίσης, η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογίας, με την υπουργό Γεωργίας της Κύπρου να σημειώνει ότι «χρειάζεται εκπαίδευση και δεν μπορεί να μην πλαισιώνεται από τα ινστιτούτα, τα οποία έχουμε, και από τη εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία πλέον καλείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προκαλούν είτε μείωση των εισοδημάτων είτε των καλλιεργειών τους».
Η κ. Παναγιώτου πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία και η στρατηγική, «η οποία οφείλουμε να έχουμε στο πλαίσιο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες».
«Η ενδυνάμωση των θέσεών μας και η κοινή μας φρασεολόγια θα φέρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας και αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα φέρει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα στον πρωτογενή τομέα», τόνισε η Κύπρια υπουργός συμπληρώνοντας πως πρέπει «να δώσουμε ελπίδα και να δώσουμε ένα σταθερό εισόδημα».
Σύμφωνα με την ίδια, οι κλιματικές αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες τα θέτουν όλα αυτά σε κίνδυνο και «είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε αμέσως τις λύσεις και τα εργαλεία που θα δώσουν άμεση ανακούφιση».
Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένη, «ενισχύεται με δική μας παρουσία σήμερα και ξεκινάμε δουλειά», κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ