Δύο οι επικρατέστεροι μεταξύ των πέντε διεκδικητών του χρίσματος για τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Δύο οι επικρατέστεροι μεταξύ των πέντε διεκδικητών του χρίσματος για τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η προκάτοχος της θέσης, Emily O’Reilly, έχουν διασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη των 40 Ευρωβουλευτών, για τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Η διαδικασία που άνοιξε από τις 30 Αυγούστου και έκλεισε ως προς τις αιτήσεις συμμετοχών στις 30 Σεπτέμβρη, στέλνει στην εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου τους πέντε διεκδικητές για τη θέση που αφορά στη διερεύνηση περιπτώσεων κακοδιοίκησης από πλευράς οργάνων ή άλλων υπηρεσιών της ΕΕ.

Τη λίστα των υποψηφίων στελεχώνουν, η Ιρλανδή προκάτοχος Emily O’Reilly, η Εσθονή δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 2011, Julia Laffranque, ο Ιταλός Giuseppe Fortunato που έχει περάσει από διάφορες θέσεις Διαμεσολαβητή από το 1999, o Λετονο-Αμερικανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικός επιστήμονας Nils Muiznieks που έχει υπηρετήσει στη θέση του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και η Σουηδή Cecilia Wikstrom, που μέχρι πρότινος προέδρευε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ των πέντε υποψηφιοτήτων, στην αναμέτρηση του Δεκεμβρίου επικρατέστερες θεωρούνται οι Laffranque και O’Reilly, οι οποίες συγκεντρώνουν την υποστήριξη όλων σχεδόν των παρατάξεων του ευρωκοινοβουλίου. Με την υποστήριξη 90 ευρωβουλευτών πορεύεται η Laffranque, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, καθώς και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ έξι λιγότερες υπογραφές συγκεντρώνει η O’Reilly.

Η διαδικασία της εκλογής που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο Δεκέμβρη, απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον των μισών μελών του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη ψηφοφορία στη Σύνοδο της Ολομέλειας, ενώ, για την εκλογή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή απαιτείται η συγκέντρωση του 50% συν ένα, με τη διαδικασία να προβλέπει δεύτερο και τρίτο γύρο, σε περίπτωση μη εκλογής από τον πρώτο.