Επιμελητήριο Εύβοιας: Ολοκληρωμένες προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα στις πυρόπληκτες περιοχές

Με σημείο αναφοράς τον πρωτογενή τομέα, το Επιμελητήριο Ευβοίας κατέθεσε προτάσεις στον επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρο Mπένο, για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, οι προτάσεις αυτές αποτελούν μία μεθοδευμένη συλλογή από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και συλλόγους της Κεντρικής και Δυτικής Εύβοιας. Οι προτάσεις μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και έχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με τα στοιχεία που διαθέτουν, προτείνουν την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καλλιέργειας των σύκων, λόγω και της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και λόγω του ότι είναι ένα φυτό που μπορεί να συμβάλει στην πυροπροστασία. Επίσης, προτείνουν την ενθάρρυνση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και βοτάνων, με σκοπό την παραγωγή αιθέριων ελαίων, αλλά και την ενίσχυση της μελισσοκομίας.

Παράλληλα, προτείνουν την αναδιάρθρωση όλου του ελαιώνα της Βόρειας Εύβοιας προς την κατεύθυνση της παραγωγής ελαιολάδου και όχι τόσο της βρώσιμης ελιάς σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σύγχρονου τυποποιητηρίου. Προς την ίδια κατεύθυνση, εντάσσεται και η ενθάρρυνση των παραγωγών στον κάμπο του Μαντουδίου για την παραγωγή ζωοτροφών, δημητριακών και οσπρίων σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός αλευρόμυλου και ενός εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών που θα στηρίζει όλη τη ζωική παραγωγή της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, προτείνουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου σφαγείου, με σκοπό να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι και να μην πηγαίνουν σε άλλες περιοχές να σφάζουν τα ζώα τους.

Επιπλέον, το Επιμελητήριο κάνει λόγο για τη δημιουργία τράπεζας ειδών πρώτης ανάγκης μελλοντικών φυσικών καταστροφών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει έναν πιλότο, ώστε, ανά πάσα στιγμή, επικουρικά να συνδράμει στο έργο των δήμων που έχουν ανάγκη.

Τέλος, μέσα από τις επίσημες προτάσεις αναφέρουν την πράσινη αναβάθμιση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημόσιων κτηρίων όπου θα αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταποδοτικότητα στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο «Φωτοδότες», όπως το ονομάζουν, μπορεί να προσαρμοστεί στο Δασικό χωριό και να μετονομαστεί σε «Δασικό χωριό αειφορίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Ευβοίας.