Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στη Λαμία

Πιο επιτακτική από ποτέ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων των αλυσίδων παραγωγής της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης

Με συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών από όλες τις γεωγραφικές ενότητες της Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην πόλη της Λαμίας το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, τελώντας υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, πρόεδροι Επιμελητηρίων, επιστημονικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, αυτοδιοικητικοί, πρόεδροι συνεταιρισμών και ενώσεων, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε με γραπτή τοποθέτηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, οι οποίοι εστίασαν σε επίκαιρα θέματα και ειδικότερα στο πρόβλημα της ευλογιάς των προβάτων, που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή της Λοκρίδας.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία για τη δημιουργία αγροτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υπό τη σκέπη της Ακαδημίας Ελιάς και Ελαιoλάδου που προσανατολίζεται να δημιουργήσει το Επιμελητήριο.

Πίστη στον αγρότη, στόχευση στην υπεραξία

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Θανάσης Κυρίτσης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το Επιμελητήριο δίνει έμφαση στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, αλλά και στο γιατί επιμένει να το πράττει σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, όπως η τωρινή.

«Για εμάς, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη: Γιατί πιστεύουμε και υποστηρίζουμε τον αγρότη-επιχειρηματία και την υπεραξία την οποία μπορούμε να προσδώσουμε στα προϊόντα μας. Η εμπλοκή του Επιμελητηρίου μας με τον πρωτογενή τομέα και με την αγροδιατροφή έρχεται ως φυσική συνέχεια των δράσεων που υλοποιούμε», επισήμανε.

Καθώς τον Φλεβάρη αναμένεται να ψηφισθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, ο ίδιος υποστήριξε ότι «τώρα ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να καλυφθεί το κενό εκπροσώπησης των αγροτών στα όργανα θεσμικής πολιτικής και να κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Κυρίτσης χαρακτήρισε τη Φθιώτιδα ως ένα ζωντανό αγροδιατροφικό κύτταρο της Κεντρικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι τα παραδοσιακά τρόφιμα αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την ευρύτερη οικονομία.

«Η περιοχή μας διακρίνεται για τα γεωργικά της προϊόντα, παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε ορισμένες κατηγορίες. Παράγει σημαντικές ποσότητες βρώσιμων ελαίων, κηπευτικών προϊόντων, βαμβακιού, ντομάτας, εσπεριδοειδών, καθώς και προϊόντα ΠΟΠ». Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε στον βασικό στόχο της πρωτοβουλίας για διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση, την καινοτομία και όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να στοχεύσουμε ακόμα περισσότερο στη δημιουργία σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, με τα οποία ο τόπος μας θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, παρέχοντας πεδίο για την αξιοποίηση και των επιστημόνων μας».

Το γεγονός της νέας στρατηγικής του Επιμελητηρίου προς τον πρωτογενή τομέα αποτέλεσε γενικότερο σημείο αναφοράς του συνεδρίου, με πολλούς ομιλητές να υπερθεματίζουν την αναγκαιότητα για συνεργασία μεταξύ όλων των αλυσίδων παραγωγής της περιοχής, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πιστοποίηση των προϊόντων σε πρώτο πλάνο

Το πρώτο θεματικό πάνελ του συνεδρίου ασχολήθηκε με την παραγωγική δυναμική της φθιωτικής γης, με τα δεδομένα και τις προοπτικές ανάπτυξης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Κοτσιμπού και συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Αποστολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας και μίλησε για την αναγκαιότητα της πιστοποίησης και σήμανσης των αγροτικών προϊόντων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Χρόνη Ευσταθίου, κτηνιάτρου από την INFO-PLAN AE. Ο τελευταίος μίλησε για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τις δυνατότητές τους στις αγορές.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Γιώργος Σειραγάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TUV AUSTRIA FOOD ALERGENS LABS, ο οποίος παρουσίασε τα συγκριτικά χαρακτηριστικά και τα τοπικά πλεονεκτήματα των προϊόντων. Ο ίδιος υποστήριξε την αναγκαιότητα πιστοποίησης ΠΟΠ ελαιολάδου από τοπική ποικιλία ελιάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.

Στο δεύτερο πάνελ παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις από καθηγητές του ΠΑΔΑ, αλλά και προβληματισμοί, τους οποίους έθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, Ευθύμιος Κασούμης. Ο τελευταίος υποστήριξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των τοπικών υποδομών με μέσα που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς.

Επιπλέον, παρέμβαση έκανε και Γιώργος Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος του ΣΕΒΙΤΕΛ και διευθυντής της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», ο οποίος στάθηκε στην αναγκαιότητα της πιστοποίησης και της συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου, «διότι με αυτή του την εικόνα θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση και την προβολή του τόπου».

Κλειδί για την επιχειρηματικότητα η εκπαίδευση

Στην τοποθέτησή του, ο καθηγητής στο ΠΑΔΑ Γιώργος Ζακυνθινός έδωσε τον ορισμό και την έννοια της επιχειρηματικότητας, τοποθετώντας τη σε άμεση συνάρτηση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως είπε, «ως επιχειρηματικότητα μπορεί να οριστεί η διαδικασία κατά την οποία μια εταιρεία ερευνά, ανακαλύπτει και εκμεταλλεύεται νέες ευκαιρίες κέρδους, συμμετέχοντας σε εμπορικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες καινοτομίας. Η επιχειρηματικότητα θεωρείται μερικές φορές ως μια αχτίδα ελπίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής δυναμικής και των επιδόσεων, ιδίως στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους, μέσα από την περαιτέρω εκπαιδευτική κατάρτιση, η οποία τους προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και τους βοηθά να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες».

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο κ. Ζακυνθινός αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης ως αρωγού στο να καταστρώνουμε ένα καινοτόμο επιχειρηματικό πλάνο ή να διακρίνουμε μια ευκαιρία για κέρδος, εντός μιας αγοράς που αλλάζει συνεχώς καταναλωτικές συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε στο πάνελ, ο ίδιος αναφέρθηκε σε καλές και καινοτόμες πρακτικές παραγωγής ελαιολάδου με προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, όπως το πρόγραμμα που εκπονεί το ELAIO SUPPORT TECH, με αειφορικές πρακτικές, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος. Παράλληλα, στάθηκε και σε προϊόντα της φθιωτικής γης που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομία ως λειτουργικά τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της έρευνας του πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πέτρος Καλαντώνης, αντιπρύτανης στο ΠΑΔΑ, ο οποίος τόνισε ότι «στην πράσινη μετάβαση και στην ψηφιακή τεχνολογία είναι αναγκαίο να συσχετίσουμε το θέμα της διά βίου εκπαίδευσης με εκείνο της επιχειρηματικότητας. Η σχέση μεταξύ διά βίου εκπαίδευσης, ενημέρωσης και επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα –και όχι μόνο– είναι σίγουρα ένας από τους τομείς που απαιτούν περισσότερη προσοχή σήμερα, τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και από τις επιχειρηματικές κοινότητες. Το πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό».

Οι ψηφιακοί νομάδες και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη

Ο Ιωάννης Κουμπούρος, αναπληρωτής καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής Υγείας στο ΠΑΔΑ, μίλησε για την ψηφιακή επανάσταση, η οποία έχει διαποτίσει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, κομίζοντας μαζί της σημαντικές αλλαγές.

«Ο αγροτικός τομέας δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχος σε αυτή την εξέλιξη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον κόσμο της γεωργίας και των αγροτικών κοινοτήτων δεν αποτελεί, πλέον, μια προοπτική για το μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που αλλάζει το πρόσωπο του αγροτικού τοπίου. Οι νέες τεχνολογίες, όπως οι αισθητήρες, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων έχουν εισβάλει δυναμικά στον αγροτικό τομέα, προσφέροντας λύσεις για βελτιωμένη απόδοση και αειφορία», σημείωσε.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, ο ίδιος τόνισε ότι «οι αγρότες δεν θα πρέπει να παραμένουν απλοί καλλιεργητές της γης, αλλά ψηφιακοί επαγγελματίες, που εκμεταλλεύονται τις προηγμένες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Υποστήριξε, δε, ότι η ευφυής γεωργία είναι μονόδρομος για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των τελικών προϊόντων. Κλείνοντας, ο κ. Κουμπούρος αναφέρθηκε και στον ρόλο των «ψηφιακών νομάδων», ο οποίος αναδεικνύεται ως εξαιρετικά σημαντικός για την τοπική ανάπτυξη. «Η ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και γαστρονομίας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων, με πολλαπλά οφέλη».

Στο πάνελ που ακολούθησε, οι ομιλητές κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις από τη δική τους σκοπιά και δραστηριότητα. Ο Θανάσης Καρπέτσας, πρώην εμπορικός ακόλουθος σε διάφορες πρεσβείες, μίλησε για τον ρόλο των τελευταίων στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων. «Περισσότερο στηρίζουμε μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, διότι δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες για προβολή στο εξωτερικό», επισήμανε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων συλλογικών σχημάτων «για την καλύτερη προώθηση και προβολή των αγροτικών προϊόντων».

Δυναμικές συνέργειες για την εξωστρέφεια

Από τη μεριά της, η διευθύντρια Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ευδοκία Κρυσταλλίδου, παρουσίασε παραδείγματα από την παραγωγική αλυσίδα που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησης και καταγραφής προϊόντων από ομάδες παραγωγών.

Για τον τρόπο διαχείρισης εργατών γης μίλησε ο Βασίλειος Τσιλιόπουλος, σύμβουλος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης και αναπληρωτής διευθυντής της INFO-PLAN ΑΕ, παρουσιάζοντας τον τρόπο εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» και κάλεσε τις επιχειρήσεις της περιοχής να συμμετάσχουν στο δίκτυο.

«Να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες»

Στην τελευταία ενότητα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα εργαλεία στήριξης και ενίσχυσης των υποδομών μέσα από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, επισημαίνοντας την καλύτερη οργάνωση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τη συνεργασία με την αλυσίδα αξίας, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, ο Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Λιανός, γενικός διευθυντής της LKN Analysis και ο Νίκος Φλώρος, προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού Διεύθυνσης Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Σημαντικές ήταν, τέλος, οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.