Βοιωτία: Μια γεύση από… στερεοελλαδίτικη αγροδιατροφή στις πηγές της Έρκυνας

Ανταπόκριση από το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Λιβαδειάς το διάστημα 13-16 Ιουνίου
23/06/2024
4' διάβασμα
voiotia-mia-gefsi-apo-stereoelladitiki-agrodiatrofi-stis-piges-tis-erkynas-324460

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ «Στερεά Ελλάδα… Πάρε μια γεύση», που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά, στις πηγές της Έρκυνας –κοντά στην τοποθεσία Κρύα–, από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου. Σε αυτό συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγοί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ευρύ κοινό, σε ένα πλαίσιο που συνδύασε την πλούσια πολιτιστική παράδοση, τις σύγχρονες τάσεις της εστίασης και την κάλυψη των τουριστικών αναγκών.

Στο ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον της Κρύας, παράλληλα με τις δράσεις του πολυθεματικού Town By The River Festival, αναδείχθηκε ο δυναμικός κλάδος της αγροδιατροφής στη Βοιωτία και συνολικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εταιρείες ζυμαρικών, μικροζυθοποιίας, προϊόντων ροδιού, κρεατοσκευασμάτων, αρωματικών φυτών, μελιού, ποτοποιίες κ.ά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, έλαβαν χώρα μαγειρικά event, γευσιγνωσίες από τα προϊόντα του τόπου μας και οινογευσίες από οινοποιεία της Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δημιουργικά εργαστήρια (αρτοσκευάσματος, τυροκομίας και κρεατοσκευασμάτων), με ταυτόχρονες επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών. Παράλληλα, διεξήχθησαν και πολλά άλλα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, όπως:

✱ Αφηγηματική διαδρομή, με τον Γιώργο Λάιο, κατά μήκος του ποταμού της Έρκυνας.

✱ Διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων και εμπειριών, με έπαθλα τοπικών παραγωγών από την εταιρεία NARRATOLOGIES.

✱ Δημιουργικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους από το κέντρο «έργο+παιδί», με τη λογοθεραπεύτρια Μαρία Σκουρολιάκου και την ψυχολόγο Ελίνα Τρωγάδα.

✱ Δημιουργικό εργαστήρι ζωγραφικής «Η φύση στην τέχνη», με την Εύα Ρέντζου.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με μια εξαιρετική εκδήλωση γαστρονομίας και οινογνωσίας προϊόντων τοπικών παραγωγών, με θέμα: «Από την παράδοση στην τεχνολογία, την καινοτομία και η συμβολή της σωστής διατροφής στην υγεία», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου, στην είσοδο της Κρύας.

Ομιλητές

Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Παναγιώτης Αγνιάδης, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική των βοιωτικών επιχειρήσεων αγροδιατροφής και γνωστοποίησε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να συνεχίσει την προσπάθειά του «για την προώθηση και την αναγνώριση της παραγωγικής ταυτότητας της Βοιωτίας».

Συνολικά, μέσα από στοχευμένες εισηγήσεις, οι ομιλητές στο Φεστιβάλ συνέβαλαν σε μια εποικοδομητική και διαδραστική ζωντανή συζήτηση. Αναλυτικά, στην εκδήλωση μίλησαν οι εξής:

✱ Ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η τοπική παραγωγή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η ταυτότητα και ο τρόπος παραγωγής των τοπικών αγροτικών προϊόντων μπορούν να συνθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση σε μία τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά.

✱ Η δημοσιογράφος γαστρονομίας Σίσσυ Νίκα αναφέρθηκε στις τοπικές συνταγές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ταυτότητα μιας περιοχής.

✱ Η αλλεργιολόγος Ιωάννα Κοντογεωργάκη μίλησε για τον ρόλο της διατροφής στον άνθρωπο και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις τροφικές αλλεργίες.

✱ Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση της ψυχολόγου Ελίνας Τρωγάδα, κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις στην υγεία από την ακατάλληλη διατροφή.

✱ Τέλος, ο Δημήτρης Δανιάς, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας και ιδρυτής της ΟΡΦΕΥΣ ΙΚΕ, υποστήριξε μέσα από την παρέμβασή του την αναγκαιότητα της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, παραγόμενων με ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων, όπως επίσης και την αναγκαιότητα της προώθησης και της προβολής τους.

Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Βοιωτίας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, ως συνδιοργανωτές συμμετείχαν ο Δήμος Λεβαδέων, ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Εστίασης Λιβαδειάς και το Town By The River Festival.