Επιμελητήριο Χανίων: Κίνδυνος υποβάθμισης προϊόντων της Κρητικής Διατροφής από το “Nutri-Score”

Τη στρατηγική «συμμαχία» του με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, ανακοίνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, προκειμένου να παρέμβουν δυναμικά στο υπό διαμόρφωση ενιαίο Ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας “Nutri-Score”.

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Χανίων διευκρινίζει ότι «στηρίζει τη στρατηγική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου συστήματος αξιολόγησης της διατροφικής ποιότητας», εκφράζει ωστόσο τις ρητές ενστάσεις του σχετικά με την επικράτηση της ετικέτας «Nutri-Score”, αφού – όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση- “κατ’ αρχήν φαίνεται ότι πλεονεκτεί ως προς την κατανόησή της από τον Καταναλωτή, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να συγκρίνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων πιο εύκολα».

Από την άλλη μεριά, το Επιμελητήριο «διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι το σύστημα απεικόνισης διατροφικού προφίλ και ποιότητας “Nutri-Score”, λόγω του αλγόριθμου αξιολόγησης που εφαρμόζει, καταλήγει σε εσφαλμένα αποτελέσματα και υποβαθμίζει μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα της Ελληνικής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, τα γαλακτομικά».

«Η Χανιώτικη παράδοση αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον καταξιωμένες προτάσεις γαστρονομικής ποιότητας και ευζωϊας. Τα προϊόντα της αγροδιατροφικής αλυσίδας των Χανίων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το τυρί, το κρέας, τα αρτοποιήματα, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρασί, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, συντέλεσαν στο 53,5% (€130 εκατ.) του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 16,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Κορυφαία προτεραιότητα η προάστια και η περαιτέρω ανάπτυξή τους», καταλήγει το Επιμελητήριο.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή του επιμελητηρίου Χανίων

Πηγή: ertnews.gr