Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πρωτογενή παραγωγή, σε τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με αγροτικούς φορείς

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πρωτογενή παραγωγή και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης, σε τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με αγροτικούς φορείς

Tα διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πρωτογενή παραγωγή από την πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων από τους τομείς της αλιείας, της κτηνοτροφίας και των γεωργών. 

Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε περισσότερη από μιάμιση ώρα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας παραγωγής με τις ιδιαιτερότητες του. Στον διάλογο που ακολούθησε ζήτησε διευκρινίσεις και άκουσε τις προτάσεις των παραγωγών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις μέτρων που έχει παρουσιάσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ένταξη των αγροτικώνκτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, ύψους 3 δισευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους, ενώ πρότεινε επίσης την επιδότηση και των αγροτών, όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας «υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παροχής μικροπιστώσεων μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προχωρά η κυβέρνησης της ΝΔ» και πρότεινε μέτρα στήριξης κάθε κλάδου ξεχωριστά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis), τη συνεισφορά στην απορρόφηση προϊόντων μέσω κοινωνικών δομών και κρατικών υπηρεσιών, την άμεση εφαρμογή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, την αναβολή καταβολής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αδικία που υφίστανται οι αγρότες και οι παραγωγοί, καθώς, όλως παραδόξως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από την εξαγγελθείσα έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές. 

Τέλος, ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός και να εξειδικευτούν οι προτάσεις μέτρων σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής, στην γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία και διευκρίνισε ότι τα μέτρα, ύψους 300 εκατευρώπου εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» που ανακοίνωσε την Δευτέρα και περιλαμβάνουν τους αγρότες, αφορούν το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που απαιτείται άμεσα για την αποφυγή της κατάρρευσης της παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ