Επίσκεψη Γάλλων μαθητών γεωργικών σχολών στον ΑΣ Ορχομενού

Την Παρασκευή 12 και την Τρίτη 16 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν τον Ορχομενό και τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού δύο σχολεία από την Γαλλία, με σκοπό να ενημερωθούν για την καλλιέργεια του βαμβακιού καθώς και για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού.

Το πρώτο γκρουπ μαθητών ήταν από το Lycée Saint Yves της πόλης Bain De Bretagne κοντά στη Ρεν της Βρετάνης. Οι μαθητές σπουδάζουν “Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων” και συμμετείχαν σε αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή, με σκοπό την άμεση ενημέρωσή τους από ντόπιους παραγωγούς πάνω στις καλλιέργειες και στα προϊόντα τους. Το πρόγραμμα είχε επίσκεψη στους αγρούς, στα εκκοκκιστήρια ΜΙΧΑ με ξενάγηση, συγκέντρωση και συζήτηση στα γραφεία του συνεταιρισμού και τέλος επίσκεψη στο ιχθυοτροφείο πέστροφας του Πέτρου Δήμου.

Το δεύτερο γκρουπ μαθητών ήταν της αγροτικής σχολής EPL de Marmilhat της πόλης Κλεμόν-Φεράν από την περιοχή της Ωβέρνης. Οι μαθητές σπουδάζουν “Farm Management” και οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν στις οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι και οι 21 μαθητές δούλεψαν επί δύο χρόνια στην αγροτική έκθεση της περιοχή τους Sommet de l’Elevage, για να καλύψουν τα έξοδα της εκδρομής.

Οι εντυπώσεις που μας άφησαν οι επισκέψεις των μαθητών από τη Γαλλία είναι άκρως θετικές. Μας εντυπωσίασε η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το θέμα της γεωργίας, καθώς και η συμμετοχή τους στις συζητήσεις που κάναμε στα γραφεία του Συνεταιρισμού.

Από τη μεριά τους οι μαθητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τις πληροφορίες που έλαβαν όχι μόνο για τις καλλιέργειες, αλλά και την οργάνωση του συνεταιρισμού και την προσπάθεια των ανθρώπων του να πιστοποιηθεί το ελληνικό βαμβάκι με διεθνές πιστοποιητικό ώστε να αποκτήσει την αξία που του αναλογεί.

Ο αγροτουρισμός στον Ορχομενό δείχνει να έχει μεγάλη αποδοχή και μέλλον. Ήδη μας έχουν επισκεφτεί τέσσερα γκρουπ Γάλλων αγροτών ή μελλοντικών αγροτών και μας έχουν δείξει ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του βαμβακιού, μιας και είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να το καλλιεργεί. Ένα προϊόν που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γνωρίσουν το ίδιο το φυτό που το παράγει.