Επισκέψιμο ξανά το Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας

Μετά από αρκετό καιρό, άνοιξε ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί επισκέπτες το Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου στην Καρδίτσα. Όπως ανακοινώθηκε, όλες τις ημέρες της εβδομάδας (εκτός της Τρίτης) από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να περιηγηθεί στο εσωτερικό του, στην μπαρουταποθήκη, στις δεξαμενές νερού, στο παλιό λουτρό, στις άνετες επάλξεις και μέσα από τις πολεμίστρες να ταξιδέψει στον χρόνο, αγναντεύοντας το Φανάρι, τα Κανάλια, τον καρδιτσιώτικο κάμπο, ακόμη και τα βουνά των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, εάν η μέρα είναι ηλιόλουστη και καθαρή.

Για την ενημέρωση του κοινού έχει ήδη ετοιμαστεί από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων ένα τουριστικό φυλλάδιο με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες του μνημείου, το οποίο μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί σε πολλά αντίτυπα και θα μοιράζεται στους επισκέπτες. Στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμος Μουζακίου προχώρησε στην ενοικίαση του διπλανού αναψυκτηρίου.

«Μοναδικό και εντυπωσιακό», χαρακτήρισε το βυζαντινό κάστρο στο Φανάρι ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας, Κωστής Νούσιος, επισκεπτόμενος το κάστρο, συνοδεία του δημάρχου Μουζακίου, Φάνη Στάθη, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Μαρίας Βαϊοπούλου, και του προέδρου της Τ.Κ. Φαναρίου, Ιωάννη Φασιανού.

Η κα Βαϊοπούλου ξενάγησε τον αντιπεριφερειάρχη στους χώρους του κάστρου και, παράλληλα, τον ενημέρωσε για την ιστορική του σημασία και τον ρόλο του στο πέρασμα των χρόνων. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «η αρχαιολογική υπηρεσία θα παρακολουθεί την επισκεψιμότητα του μνημείου και, αν αυτή αυξηθεί στο μέλλον, σε σημείο που να χρειάζονται νέες παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, θα υπάρξει άμεσα συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίησή τους».

Εκδηλώσεις για την ανάδειξή του

Το Κάστρο Φαναρίου εντάχθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εκστρατεία που είναι σε εξέλιξη για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής, ώστε να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες μέσα σ’ ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν.

Με αυτή την προοπτική και με βάση το διαφορετικό για φέτος τουριστικό και πολιτιστικό μοντέλο που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στον χώρο του κάστρου η εμφάνιση της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Πρόκειται για μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα αφήσει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλίας. Θα δώσει, μάλιστα, την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το σημαντικό αυτό μνημείο και να απολαύσουν μια πανδαισία ήχων και ρυθμών».

«Αδιάψευστος μάρτυρας ιστορικών αγώνων»

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κ. Νούσιος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κάθε περιγραφή είναι πραγματικά φτωχή για το υπέροχο αυτό μνημείο, το μοναδικό στο είδος του που σώζεται στη Δυτική Θεσσαλία. Χτισμένο τον 13ο αιώνα, σε υψόμετρο 350 μ., με στρατηγική σημασία στην υστεροβυζαντινή περίοδο, ήλεγχε την επικοινωνία ανάμεσα στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, ενώ από τον 15ο αιώνα ήταν και έδρα επισκοπής. Με θέα τον θεσσαλικό κάμπο, σημείο αναφοράς για την Τ.Κ. Φαναρίου και την ευρύτερη περιοχή, ζωντανεύει θρύλους και αποπνέει την αύρα μιας άλλης εποχής.

Από την εποχή του Μεγάλου Κράλη των Σέρβων Στέφανου Δουσάν μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη, που ύψωσε στις επάλξεις του την ελληνική σημαία τον Αύγουστο του 1881, αλλά μέχρι και σήμερα το κάστρο στέκει αδιάψευστος μάρτυρας ιστορικών αγώνων και σημαντικών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων για την περιοχή».