Επιστημονική έρευνα: «Αθώες» οι νέες ποικιλίες σίτου για τις αυξανόμενες διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση σιταριού, όπως η κοιλιοκάκη, η αλλεργία και η ευαισθησία στο σιτάρι, έχουν αυξηθεί απότομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ομάδας επιστημόνων του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) και του Ινστιτούτου Leibniz για τη Βιολογία των Συστημάτων των Τροφίμων, υπεύθυνες για τις αυξανόμενες διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη δεν είναι οι σύγχρονες ποικιλίες σίτου, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ανοσοδραστικών πρωτεϊνών από ό,τι στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 60 γνωστών ποικιλιών σίτου από την περίοδο μεταξύ 1891 και 2010. Παραδόξως διαπίστωσαν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το μέγεθος των βροχοπτώσεων, είχαν μεγαλύτερη επίδραση στη σύνθεση των πρωτεϊνών από ό,τι η μετάβαση στις νέες ποικιλίες σιταριού.

«Τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτεϊνών, δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι ανοσοδραστικές λειτουργίες του σίτου έχουν αλλάξει ως αποτέλεσμα καλλιεργητικών παραγόντων», εξηγεί η Katharina Scherf, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Leibniz.