Επιστημονική ημερίδα γαλακτοκομίας και τυροκομίας: Πολλαπλασιαστής της αξίας των γαλακτοκομικών, η καινοτομία

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η επιστημονική ημερίδα γαλακτοκομίας και τυροκομίας. Η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο της MDF Expo (Meat – Dairy – Frozen) το τριήμερο 12/11 – 14/11 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών, με τη συνεργασία του περιοδικού Dairy News, της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και άλλων ιδρυμάτων.

Η «ΥΧ» ήταν χορηγός επικοινωνίας. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε και συντόνισε ο γράφων, η καινοτομία μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον κλάδο των τυριών και του γάλακτος. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, λόγω αστάθμητων παραγόντων και δυσμενών εξελίξεων, η αξιοποίησή της κρίνεται επιτακτική.

Eφαρμογές ακριβείας και blockchain για την αιγοπροβατοτροφία

Στο πρώτο μέρος, παρουσιάστηκαν έργα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με εφαρμογή στην αιγοπροβατοτροφία. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισαν δύο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Γεώργιος Λαλιώτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε παρουσίαση, με θέμα την «Κτηνοτροφία ακριβείας στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία».

Κατά την παρουσίασή του, ανέφερε ότι οι τεχνολογίες της κτηνοτροφίας ακριβείας μπορούν να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων και στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας, μέσω της παρακολούθησης διάφορων ζωτικών δεικτών και άλλων πληροφοριών της δραστηριότητας και της συμπεριφοράς των ζώων.

Δίνοντας ορισμένα παραδείγματα εφαρμογών ακριβείας, αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό ενώτιο που επιτρέπει την παρακολούθηση και διαχείριση ενός ζώου και στο κολάρο γεωεντοπισμού, που δίνει τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να γνωρίζει τη γεωγραφική θέση του ζώου και να παρακολουθεί τους ζωτικούς τους δείκτες. Όπως εξήγησε, οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα προσανατολίζονται κυρίως σε εντατικά συστήματα εκτροφών, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της ψηφιοποίησης.

Ο ίδιος και η ομάδα του εργάστηκαν σε μια τεχνολογία παρακολούθησης αιγοπροβάτων με κολάρα, εστιασμένη στις εκτατικές εκτροφές. Μέσω αυτής, ο κτηνοτρόφος μπορεί να βλέπει από το κινητό του τηλέφωνο διάφορες πληροφορίες για τα ζώα του και να γνωρίζει την ακριβή τους τοποθεσία. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η Ένωση». Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και η εφαρμογή συνεχίζει να βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και να εμπλουτίζεται.

Στη συνέχεια, ο ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ, Νίκος Χωριανόπουλος, παρουσίασε μια εφαρμογή ψηφιακής ιχνηλάτησης στο γάλα, βασισμένη στην τεχνολογία του blockchain. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε πιλοτικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή δύο συνεταιρισμών: Του «ΘΕΣγάλα» στο αγελαδινό και του «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ» στο πρόβειο γάλα. Στόχος της, ο έλεγχος και η ψηφιακή καταγραφή όλων των σημείων ενδιαφέροντος στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης του γάλακτος (ισοζύγια και ιχνηλασιμότητα της πορείας του γάλακτος) με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών σε συνδυασμό με ασφαλή συστήματα αποθήκευσης δεδομένων τύπου blockchain.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να φέρει πολλαπλές και μεγάλες βελτιώσεις σε όλη τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς του γάλακτος, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, ενισχύοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας και αποτρέποντας φαινόμενα νοθείας. Τόνισε, μάλιστα, ότι ενώ η εφαρμογή έχει στηριχθεί από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν έχει αξιοποιηθεί περαιτέρω μέχρι στιγμής από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Κατά τον καθηγητή, μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και, έχοντας συγκριτικά μικρό κόστος, να φέρει πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Ο ρόλος και η συμβολή των επιχειρήσεων

Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτριος Παπαχρήστου, από το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΓΠΑ, Λήδα Παπαλάμπρου, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ, Λάμπρος Σακκάς, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ, και Ανθούλα Αργύρη, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων παρουσίασαν την πολυεπίπεδη δράση τους στα γαλακτοκομικά, με διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, όπως καινοτόμα εργαλεία ποιοτικού ελέγχου των εργοστασίων (QACS/ERGANAL), παραγωγή φυσικής πυτιάς (ΠΥΤΙΑ – ΠΗΞΙΣ), ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών (Ε&ΜΥ) και διασφάλιση συνθηκών για τη βέλτιστη παραγωγή και στράγγιση φέτας (BCT GROUP).

Η εκδήλωση έκλεισε με την Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που μετέφερε τις εμπειρίες της από το διασυνοριακό πρόγραμμα γαστρονομίας και αγροτουρισμού Ελλάδας και Αλβανίας «Ο δρόμος του τυριού – Cheese Cult», με τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.