Επιστολές ΣΕΚ για εργάτες γης – κτηνοτροφίας και για φορολόγηση παραγωγικών ακινήτων

Aπαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσιρόπουλο, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Ακολουθεί η επιστολή του ΣΕΚ:

«Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, είναι
και η άδικη και παράλογη φορολόγηση των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες
κ.α).

Σύμφωνα με το Νόμο 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2. «Για κάθε φυσικό
πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της
συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές».

Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, αφού για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας η τιμή της ζώνης είναι 200€ /τετρ. μετ. Έτσι ξεπερνούν το ύψος των 250.000 € και υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.

Ζητάμε απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2θ του Νόμου 4223/2013.

Με δεύτερη επιστολή, προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κο Πάτροκλο Γεωργιάδη ο Σύνδεσμος, επισημάνει: «Σύμφωνα με το Νόμο 4251/14, άρθρο 13Α παρέχεται η δυνατότητα, παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, να απασχοληθούν νόμιμα ως εργάτες γης, ως βοσκοί και ως μελισσοκόμοι.

Με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών καθορίζεται ότι οι εργάτες σε στεγασμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, ακυρώνοντας έτσι τους βοσκούς. Επειδή όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι στεγασμένες είναι απαραίτητο να απαλειφθεί ο όρος στεγασμένες.

Επιπλέον θα πρέπει όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να έχουν το δικαίωμα να
απασχολήσουν νόμιμα τους εργάτες αυτούς».