Επιστρέφονται 17 εκατ. ευρώ στους Έλληνες αγρότες από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ

Ποσό ύψους 17 εκατ. ευρώ επιστρέφεται στους Έλληνες αγρότες από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ που δεν χρησιμοποιήθηκε για το 2018, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

apothemetiko-krisis-agrotes-min

Τα άλλα καλά νέα έρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν επιστρέφει 444 εκατ. ευρώ στους Ευρωπαίους αγρότες. Από αυτά, τα 17 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται για χρήματα που αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2018 για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών στο πλαίσιο της ΚΑΠ για τη δημιουργία του αποθεματικού γεωργικής κρίσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα χρήματα μπορούν να επιστραφούν στους αγρότες από τα κράτη-μέλη από την 1η Δεκεμβρίου 2018 και το αργότερο έως τις 16 Οκτωβρίου 2019. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για το προηγούμενο έτος, ύψους 16,2 εκατ. ευρώ, περίπου σε 241.599 δικαιούχους.

apothematiko-krisis-agrotes-infographic
ΠΗΓΗ: iegpolicy

Το μεγαλύτερο ποσό, πάντως, θα επιστραφεί στους Γάλλους παραγωγούς, το οποίο ανέρχεται σε 89,9 εκατ. ευρώ, και εν συνεχεία στους Γερμανούς με 59,1 εκατ. ευρώ. Όσο για τους υπόλοιπους αγρότες της Μεσογείου, 56,6 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους Ισπανούς, 37,1 εκατ. στους Ιταλούς, 362.000 περίπου στους Κυπρίους και μόλις 35.723 στους Μαλτέζους.

Η ιδέα για τη δημιουργία αποθεματικού κρίσης και μηχανισμού αποζημίωσης συμφωνήθηκε στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2013 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά το οικονομικό έτος 2014. Οι μειώσεις ισχύουν μόνο για ποσά που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και δεν ισχύει φέτος για την Κροατία.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι το αποθεματικό αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι (ξηρασία). Οι ζημιές αντιμετωπίστηκαν με την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μέτρων.

Διαβάστε την πιο έγκυρη ανάλυση για τις πληρωμές στην «Ύπαιθρο Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 30/11