Επιστρέφουν οι βροχές, ανεβαίνει η ελαιοκράμβη

Σημαντική αύξηση αναμένεται φέτος πανελλαδικά στα στρέμματα καλλιεργούμενης ελαιοκράμβης, μετά την περσινή μέτρια σε αποδόσεις χρονιά. Παρά το γεγονός ότι πέρσι πολλοί Βορειοελλαδίτες παραγωγοί δεν έσπειραν λόγω της παρατεταμένης έλλειψης βροχοπτώσεων, οι τιμές στο σιτάρι και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων διατηρούν το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια.

Πάντως, από τις αρχές του μήνα στις περισσότερες περιοχές όπου καλλιεργείται η ελαιοκράμβη έχει βρέξει σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να ξεκινήσουν οι σπορές. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», όλο και περισσότεροι παραγωγοί ενδιαφέρονται να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους την καλλιέργεια, με βασικό κίνητρο την εγγυημένη τιμή στις συμβάσεις με τα εργοστάσια παραγωγής Βιοντίζελ (40 λεπτά/κιλό). Για φέτος, οι εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλη αύξηση εκτάσεων, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα νούμερο που μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τα 150.000 στρέμματα.

Όλο και περισσότεροι παραγωγοί ενδιαφέρονται να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους την καλλιέργεια, με βασικό κίνητρο την εγγυημένη τιμή στις συμβάσεις με τα εργοστάσια παραγωγής Βιοντίζελ

Εκτινάσσεται η καλλιέργεια σε Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία

Σχολιάζοντας τη φετινή χρονιά, ο υπεύθυνος επιχειρησιακού marketing της Pioneer, Γιώργος Μάζης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ένα χαρακτηριστικό της ελαιοκράμβης είναι ότι έχει αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά. Φέτος, φαίνεται ότι θα έχουμε περισσότερα στρέμματα σε σχέση με πέρσι. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε κάτω από τα 150.000 στρέμματα, αν και ακόμα οι σπορές είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε όλα τα στοιχεία διαθέσιμα.

Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Μαγνησία εξελίσσεται σε περιοχή με μεγάλη δυναμική για την καλλιέργεια, ενώ και ο Δομοκός έχει μπει τελευταία. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους μια νέα τεχνολογία στα υβρίδια που θα χρησιμοποιήσουν με καινούργια δραστική με εντομοκτόνο δράση και ένα νέο βιοδραστικό υλικό που βοηθούν πολύ στην επιτυχή εγκατάσταση της καλλιέργειας».

Την άποψή του κατέθεσε στην «ΥΧ» και ο υπεύθυνος σπόρων Βόρειας Ελλάδας της «Άλφα», Σάββας Ενεπέκογλου: «Ακόμα οι σπορές βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε απολύτως ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως, φαίνεται ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση στρεμμάτων σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία. Φαίνεται ότι η ελαιοκράμβη θα κερδίσει στρέμματα κυρίως από τα ποτιστικά χωράφια. Μια περιοχή που έχει προστεθεί τελευταία στην καλλιέργεια είναι η Πιερία».

Βέβαιη θεωρεί την αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις των Σερρών και του συνόλου της Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της «Φυτοενέργεια», Οδυσσέας Γαβρανίδης: «Παρά την πολύ άσχημη περσινή χρονιά, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, φέτος η ελαιοκράμβη επανέρχεται δυναμικά.

Υπολογίζουμε, βάσει των συμβολαίων της δικής μας εταιρείας, ότι η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων μπορεί να φτάσει και τα 20.000 στρέμματα. Το σιτάρι δεν πιάνει τις προσδοκώμενες τιμές, επομένως το ενδιαφέρον στην ελαιοκράμβη παραμένει ζεστό».

Ιδιαίτερα δυναμική είναι η εξέλιξη της καλλιέργειας στη Θεσσαλία, όπου γνώστες προβλέπουν αύξηση στα στρέμματα για ακόμα μία χρονιά. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Χαρμπής, ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στα Φάρσαλα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την καλλιέργεια, καθώς ξεκινήσαμε να την παρακολουθούμε 15 χρόνια πριν στη Ρουμανία, όπου ήταν ήδη διαδεδομένη.

Πέρυσι στα Φάρσαλα είχαμε 10.000 – 12.000 στρέμματα. Πιστεύω ότι φέτος η άνοδος θα κινηθεί τουλάχιστον στο 15%. Δυστυχώς, ο καιρός δεν ήταν από την αρχή ο κατάλληλος, αλλά τις τελευταίες μέρες έχουμε βροχές και παρατηρείται κινητικότητα στη σύναψη συμβολαίων. Στην περιοχή προτιμώνται χωράφια που είναι σχετικά «αδύνατα», όπως είναι τα λοφοειδή και όχι τόσο του κάμπου όπου προτιμάται το βαμβάκι. Βέβαια, με τις φετινές τιμές στο βαμβάκι όλο και περισσότεροι ρωτούν για την ελαιοκράμβη».

Δοκιμάζουν νέες ποικιλίες, προσδοκούν έσοδα

Ο παραγωγός από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μέτσικας, από την πλευρά του, μας είπε τα εξής: «Επειδή ήμασταν διστακτικοί από την έλλειψη βροχής, οι περισσότεροι σπείραμε πριν από μία ή δύο εβδομάδες και προς το παρόν η εξέλιξη είναι ομαλή. Πέρυσι, προσωπικά δεν έσπειρα ούτε στρέμμα, ενώ σε αρκετούς που το επιχείρησαν τα φυτά “χάλασαν” στην πορεία». Σε σπορά προχώρησε πριν από λίγες ημέρες και ο παραγωγός από τη Δράμα, Βασίλης Ευσταθόπουλος: «Μια μέση ικανοποιητική απόδοση για μένα κινείται σε παρόμοια επίπεδα με του σταριού, δηλαδή 250-300 κιλά/στρέμμα. Υπήρξαν συνάδελφοι που έκαναν 2-3 ποτίσματα και πήραν μεγαλύτερες αποδόσεις, όμως, το πλεόνασμα πήγε στη ΔΕΗ», σχολίασε ο ίδιος. Ο 26χρονος αγρότης Κώστας Σαρρίδης από τα Μαράσια αποφάσισε φέτος να καλλιεργήσει μαζί με τον πατέρα του ελαιοκράμβη: «Πέρυσι δεν μπορούσαμε να σπείρουμε εύκολα. Αν και παλαιότερα σπέρναμε ελαιοκράμβη, είχαμε προβλήματα με τα ζιζάνια και είχαμε σταματήσει. Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που προσπαθούμε να μπούμε εκ νέου. Δοκιμάζουμε καινούργιες ποικιλίες για να δούμε πώς θα εξελιχθούν. Είχαμε πει να βάλουμε γύρω στα 600 στρέμματα, αλλά ο καιρός δεν βοηθάει πολύ και μάλλον θα πάμε χαμηλότερα. Αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, τα 350 κιλά/στρέμμα θα είναι μια χαρά. Με 250 κιλά ελαιοκράμβη έχεις όσα έσοδα θα είχες με 500 κιλά/στρέμμα σιτάρι, απόδοση που στην περιοχή μας δεν μπορείς να πετύχεις στο σιτάρι».

Ερωτώμενος γιατί η ελαιοκράμβη προτιμάται από όλο και περισσότερους παραγωγούς, ο Θεσσαλός γεωπόνος Ιωάννης Χαρμπής μας είπε: «Συχνά στο σιτάρι ο παραγωγός δεν είναι εύκολο να πιάσει ούτε τα 20 λεπτά/κιλό, ενώ στην ελαιοκράμβη τα 40 λεπτά είναι εγγυημένα. Αν υποθέσουμε ότι ο παραγωγός πιάνει μια απόδοση 300 κιλών/στρέμμα, χονδρικά έχει έσοδα 60 ευρώ/στρέμμα. Αυτό πολύ δύσκολα επιτυγχάνεται με άλλες καλλιέργειες».

Ολοκληρώνοντας, ο ίδιος σημείωσε: «Για να αποδώσει τα μέγιστα η ελαιοκράμβη, χρειάζεται να έχει προετοιμαστεί το χωράφι από νωρίς, δηλαδή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες προετοιμασίες».