Επιστρέφουν στα προ του Πάσχα επίπεδα οι τιμές στα θερμοκηπιακά κηπευτικά

Αθρόες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν γνωρίζει ο καταναλωτής

Στο τελικό στάδιο της παραγωγής βρίσκονται πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι οποίες είχαν φυτευτεί το περασμένο φθινόπωρο. Τη σκυτάλη στη συλλογή θα αρχίσουν να παίρνουν οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη φθινοπώρου ή ακόμη και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Εκτός από τα γνωστά κηπευτικά, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά το καρπούζι και το πεπόνι. Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, οι γιορτές του Πάσχα ενίσχυσαν σε σημαντικά μεγάλο βαθμό το εισόδημα, αλλά το τελευταίο διάστημα δείχνουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα της αγοράς.

Για την παραγωγή της ντομάτας μάς μίλησε ο Γιώργος Μπεκράκης από την Ιεράπετρα. Είπε ότι η συλλογή του καρπού θα συνεχιστεί για περίπου ενάμιση μήνα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη καλλιέργεια. «Αυτό το διάστημα συλλέγουμε ντομάτες που είχαμε φυτέψει τον Οκτώβριο. Οι αποδόσεις κινήθηκαν σε καλά επίπεδα, αλλά ο κίνδυνος της καστανής ρυτίδωσης, μιας επικίνδυνης ίωσης των φυτών της ντομάτας, αποτελεί ένα από τα σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα στην παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Μπεκράκης είπε ότι «για την τρέχουσα περίοδο αυτές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα, όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του Πάσχα ξεπέρασαν το 1 ευρώ». Παράλληλα, επισήμανε τις αθρόες εισαγωγές από Τρίτες χώρες, κάτι το οποίο επηρεάζει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή.

Εκτός από ντομάτες, ο κ. Μπεκράκης καλλιεργεί και αγγούρια. Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, σε σύγκριση με την ντομάτα, που καλύπτει την εγχώρια αγορά. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι αυτές κυμαίνονται «στα 40 έως 50 λεπτά για το μακρύ αγγούρι και στα 40 με 45 για το κοντό».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής, που για τον ίδιο κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας παράλληλα την έλλειψη των εργατικών χεριών που δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στον προγραμματισμό. «Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παραγωγές έμειναν στα θερμοκήπια, γιατί δεν υπήρχε κόσμος να τις μαζέψει».

Σταθερές οι ποσότητες των τύπου βελανίδι

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση της ντομάτας τύπου βελανίδι αυξάνεται με δυναμικούς ρυθμούς στις αγορές, τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς. Ο παραγωγός Γιώργος Φανιδάκης, από την Ιεράπετρα, αξιοποιεί ένα ποσοστό των θερμοκηπιακών του εγκαταστάσεων για την παραγωγή του προϊόντος αυτού.

Επιλέγει υβρίδια που αποδίδουν σχεδόν όλο τον χρόνο, χωρίς να χρειάζεται επαναφύτευση. «Τα φυτά που έχω αυτήν τη στιγμή στα θερμοκήπιά μου τα έβαλα στα μέσα Ιουλίου του 2022 και υπολογίζω να τα κρατήσω μέχρι τέλος Ιουνίου φέτος. Οι στρεμματικές αποδόσεις ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες ξεπερνούν τους 10 τόνους». Λόγω του μικρού μεγέθους των καρπών απαιτούνται και περισσότερα χέρια, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό προβληματίζει τον κ. Φανιδάκη, που προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του με το υπάρχον εργατικό δυναμικό της περιοχής. Μεσοσταθμικά, ένας εργαζόμενος συλλέγει από 100 έως 150 κιλά την ημέρα. «Για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε αυτού του τύπου τις ντομάτες θέλουμε μία συνεχή παρουσία εργατών γης, από την προετοιμασία του χωραφιού μέχρι και τη συγκομιδή, και αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τύπου βελανίδι πωλούνται ακόμη και στα 3 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και τη ζήτηση.

Καλή η παραγωγή για την πιπεριά

Ο Γιάννης Δρουγκάκης, από τη Γαλιά Ηρακλείου, ασχολείται με την καλλιέργεια της πιπεριάς όπως επίσης και με την ντομάτα. Εστιάζει την παραγωγή του στην ποικιλία Φλωρίνης, ενώ καλλιεργεί και φλάσκα. Όπως αναφέρει, φέτος η παραγωγή του κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα και η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Όσον αφορά τις τιμές για αυτή την περίοδο υποστήριξε ότι «η πιπεριά τύπου Φλωρίνης κυμαίνεται στο 1,8 ευρώ το κιλό και η φλάσκα, ανάλογα με την ποιότητα, φτάνει ακόμη και τα 2 ευρώ».

Όψιμη η χρονιά για την Κεντρική Ελλάδα

Προς τα τέλη Μαΐου εκτιμούν οι ειδικοί του χώρου ότι θα ξεκινήσει η συλλογή της ντομάτας για την Κεντρική Ελλάδα. Ο Οδυσσέας Αλβανός, παραγωγός από τη Λαμία, κάνει λόγο για μια όψιμη χρονιά, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή. «Λόγω του κόστους δεν χρησιμοποιούμε θέρμανση και προσπαθούμε με τον συμβατικό τρόπο κάλυψης να προστατεύσουμε την παραγωγή μέχρι τη συλλογή. Άλλες χρονιές, στις αρχές Μαΐου παίρναμε τους πρώτους καρπούς ντομάτας και φτάναμε την παραγωγή έως τον χειμώνα», λέει ο ίδιος.