Βόπκε Χούκστρα – Nέος Επίτροπος Περιβάλλοντος: «Η επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ απαιτεί έναν νέο τρόπο αγροτικής παραγωγής»

Ο πρόσφατα διορισθείς Βόπκε Χούκστρα έκανε «με το καλημέρα» ξεκάθαρες τις προθέσεις του για επιτάχυνση των περικοπών των εκπομπών στον πρωτογενή τομέα

Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, όπως δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο πρόσφατα διορισθείς επίτροπος του μπλοκ για το κλίμα. Η ευρωπαϊκή κοινότητα ελάττωσε τις εκπομπές της κατά περίπου 3% πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πετύχει αθροιστική μείωση 32,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, όπως επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της. Ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσει στο 55%.

Ο Ολλανδός Βόπκε Χούκστρα, νέος επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, παραδέχθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η ΕΕ βρίσκεται «σε καλό δρόμο» όσον αφορά τους στόχους της για το 2030, ωστόσο πρόσθεσε ότι, «για να επιτευχθούν πλήρως αυτοί, ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών πρέπει να επιταχυνθεί». Για αυτό, «χρειαζόμαστε πολύ πιο ουσιαστική πρόοδο στη μείωσή τους στον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.

«Ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα»

Όπως αναφέρει το Politico, η αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροτικών εκπομπών αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό ένα ακανθώδες ζήτημα για την ΕΕ, με πολλά κράτη-μέλη να εμφανίζονται διστακτικά στο να επιβάλουν νέους κανόνες στους αγρότες τους. Οι πρόσφατες νομοθετικές προσπάθειες για να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη, όπως ο νέος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες αντιδράσεις. Ο Χούκστρα αναγνώρισε ότι το ζήτημα είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολλά κράτη-μέλη», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ απαιτεί έναν «τρόπο αγροτικής παραγωγής που θα είναι διαφορετικός από το παλαιότερο μοντέλο».

Εκτός από τον αγροτικό τομέα, ο επίτροπος Περιβάλλοντος έκανε ξεχωριστή μνεία στους κλάδους των υποδομών και των μεταφορών, χαρακτηρίζοντάς τους ως υστερούντες, και προειδοποίησε ότι η ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσει επειγόντως τις φυσικές καταβόθρες άνθρακα, όπως τα δάση.

Κάλεσε, επίσης, τα κράτη-μέλη να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι «οι περισσότερες είναι αναχρονιστικές και δεν βοηθούν στη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια».