Επίτιμος δημότης Ζαγοράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίτιμος δημότης Ζαγοράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίτιμος δημότης Ζαγοράς- Μουρεσίου ανακηρύχθηκε στο δημαρχείο Ζαγοράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μήλου «Ζαγορίν».

“Την ιστορία της Ζαγοράς συμπληρώνει ιδανικά ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς-Πηλίου», ο οποίος εορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, διάστημα που είναι από μόνο του αρκετό για ν’ αποδείξει την καταξίωσή του. Ιδρύθηκε το 1916, μόλις ένα χρόνο μετά την θέσπιση της περί Συνεταιρισμών νομοθεσίας, και κατά τούτο υπήρξε πραγματικά πρωτοποριακός στον κλάδο του” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Και συμπλήρωσε: “Το μεγάλο κύρος του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου» διατηρείται και ενισχύεται αφού έχει κατορθώσει να συγκεντρώνει, να συντηρεί, να συσκευάζει και να διακινεί το σύνολο, σχεδόν, όχι μόνο της παραγωγής του ονομαστού διεθνώς μήλου «Zagorin» αλλά και των λοιπών προϊόντων της περιοχής. Διαδραματίζει έτσι καίριο οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, και μάλιστα μέσα σ’ αυτή την βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τον Τόπο και την Κοινωνία μας. Το «μυστικό» της μεγάλης επιτυχίας και συνακολούθως συμβολής του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου» έγκειται στο ότι σ’ όλη την διαδρομή του, ιδίως όμως κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συνδύασε υποδειγματικά από τη μια πλευρά τις μεθόδους της ιδιωτικής οικονομίας –με την ευεργετική συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας- και από την άλλη πλευρά το συνεταιριστικό πνεύμα, μεσ’ από την γνήσια κοινωνική του διάσταση”.

Μήνυμα ενότητας

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγηθείς στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς είπε ότι «ο χώρος είναι ένα λίκνο του Ελληνικού Διαφωτισμού, που αποδεικνύει την διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος. Σε αυτόν τον χώρο, χάρη στην ευλογημένη σκέψη του Ρήγα Φεραίου, του Ανθιμου Γαζή, του Γρηγορίου Κωνσταντά, του Φιλίππου Ιωάννου και όσων άλλων σπουδαίων Ελλήνων που σπούδασαν και δίδαξαν σ’ αυτόν τον χώρο, ενισχύθηκε η ελληνικότητά του και είναι χρέος μας να έχουμε ανάλογο μέλλον ως λαός, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι «είναι γνωστό ότι εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι, ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν».

Αποστόλου: Τα πρώτα μέτρα του ΠΑΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο 3/9 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο. “Δεν νοείται ανάπτυξη και έξοδος από τη δύσκολη φάση που περνάμε, αν δεν ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας” ανέφερε.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε στην ομιλία του πως στο αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν τα πρώτα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν ιδιωτικές – συλλογικές – συνεργατικές και δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό χώρο. “Στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις μια σειρά από τα ζητήματα και τις ανάγκες που έχει ο Συνεταιρισμός σας και αναφέρετε στο υπόμνημα – μελέτη που μας έχετε αποστείλει” σημείωσε. 
 
Ενδεικτικά ανέφερε:

Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις
 
Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι νέοι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας. Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 500.000 ευρώ όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όταν πρόκειται για συλλογικές επενδύσεις μέχρι 2.000.000 ευρώ.
 
Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, και μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% στις κατηγορίες: συλλογικές επενδύσεις, επενδύσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, επενδύσεις από νέους γεωργούς.
 
Εξετάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης των γεωργικών συν/σμών ως δικαιούχων των σχεδίων βελτίωσης έτσι ώστε να επωφεληθούν της προσαύξησης του 20%, αλλά και του αυξημένου ύψους επένδυσης μέχρι τα 2.000.000 ευρώ.
 
Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και παραγωγή νέων προϊόντων
 
Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η καλύτερη αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και η τόνωση της απασχόλησης. Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 10.000.000, με ποσοστό ενίσχυσης 50%.

Νέα δεδομένα για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι η ενίσχυση της μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό όπως η ζυθοποιεία, η παραγωγή αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, η αξιοποίηση παραπροϊόντων κ.ά. και η ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών για επενδύσεις μεταποίησης.
 
LEADER
 
“Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου εντάσσεται στην πρόταση της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων». Στο πλαίσιο του Προγράμματος μπορείτε να εντάξετε για χρηματοδότηση παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες συμβάλλουν με άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις ιδιωτικές επενδύσεις” τόνισε ο κ. Αποστόλου. 

Ακόμη, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας.
 
Συνεργασία
 
Το Μέτρο 16 του ΠΑΑ στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, καθώς και πιλοτικά έργα και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διαδικασιών και τεχνολογιών. “Στο πλαίσιο του Μέτρου αυτού έχετε την ευκαιρία να αναζητήσετε επίσης νέες καλλιεργητικές πρακτικές και πρακτικές παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” ανέφερε. 
 
Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για την κάλυψη της οργάνωσης και του συντονισμού της συνεργασίας ανέρχεται σε 30.000 ευρώ ,αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια και σε 60.000 ευρώ, αν αφορά στο σύνολο της χώρας, με 100% ενίσχυση από το ΠΑΑ.
 
Οι δαπάνες για την υλοποίηση της συνεργασίας ενισχύονται στο 100% και με μέγιστο ύψος μέχρι 120.000 ευρώ αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια, ενώ αν αφορά στο σύνολο της χώρας μέχρι 240.000 ευρώ.
 
Με το Μέτρο 16 μπορεί να χρηματοδοτηθούν με σκοπό: τη δημιουργία και ανάπτυξη μικρών αλυσίδων εφοδιασμού, και τοπικών αγορών (Αγορών Παραγωγών – Farmers’ Markets σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία). 
 
Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων με νομική οντότητα στην οποία θα προσδιορίζεται ο επικεφαλής εταίρος και θα διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (σύμφωνο συνεργασίας). Τα μέλη των συνεργασιών μπορούν να είναι παραγωγοί, συνεταιρισμοί, ενώσεις παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις, μεταποιητές, έμποροι λιανικής, Δήμοι, καταναλωτές και οργανώσεις τους.

Αναγκαιότητα αντικατάστασης οπωροφόρων δέντρων

Το υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ αφορά στην εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές. Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών.
 
Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό. “Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση: οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης, αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές, ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και οι αμυγδαλιές, και προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων” τόνισε ο υπουργός. 
 
Τέλος, ανακοίνωσε πως διερευνάται η δημιουργία φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων και η πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, κοντά στην Ζαγορά.