Επιτραπέζιο σταφύλι: Αίγυπτος, Ιταλία και Ισπανία τροφοδοτούν αυτή την περίοδο τις ευρωπαϊκές αγορές

Η Σικελία και η Μούρθια άνοιξαν τη σεζόν του ευρωπαϊκού επιτραπέζιου σταφυλιού, δίνοντας το «παρών» στις αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας κ.ά. μαζί με την αιγυπτιακή παραγωγή. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς, που δημοσίευσε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα FreshPlaza, στη Βόρεια Αμερική, η σκυτάλη της διάθεσης σταφυλιού περνάει από το Μεξικό στην Καλιφόρνια, ενώ στην έτερη εξαγωγική δύναμη, την Ινδία, καταγράφεται μείωση αποστολών κατά περίπου 24% από τη σημαντικότερη περιοχή της καλλιέργειας, τη Μαχαράστρα, εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Σε γενικές γραμμές, η ζήτηση σε πολλές χώρες φαίνεται «χλιαρή» για την ώρα, αλλά το επόμενο διάστημα, τότε που θα έχει μπει και η ελληνική παραγωγή στο κάδρο, αναμένεται ότι θα βελτιωθεί.

Χρειάζονται χέρια οι Ισπανοί

Μειωμένη παραγωγή και κάποια ποιοτικά προβλήματα εξαιτίας των βροχοπτώσεων κατά την καρπόδεση παρατηρούνται στην ισπανική Μούρθια, όπου καλλιεργείται το 90% του επιτραπέζιου σταφυλιού της χώρας. Αν και εκφράζεται προβληματισμός για το πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά, η καλή πορεία των πυρηνόκαρπων δημιουργεί αισιοδοξία και για το σταφύλι. Οι Ισπανοί εξαγωγείς περιμένουν ισχυρό ανταγωνισμό από την Αίγυπτο, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση φέτος στην ευρωπαϊκή αγορά, επειδή δεν είχε τις ίδιες καλές επιδόσεις στην αγορά της Κίνας. Την ίδια στιγμή, ο ισπανικός κλάδος επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για εξαγωγές στην Ταϊλάνδη και στην Ταϊβάν. Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την καλλιέργεια, η μείωση εργατικού δυναμικού και η κλιματική αλλαγή αναδεικνύονται σε μείζονα ζητήματα και για το επιτραπέζιο σταφύλι στην Ισπανία.

Μέχρι τώρα, την κατάσταση «έσωσαν» όσοι από τους Ισπανούς έμειναν χωρίς δουλειά μέσα στην καραντίνα και αναζήτησαν εργασία στον πρωτογενή τομέα. Τώρα, που επιστρέφουν στις δουλειές τους, οι παραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι. Από την άλλη μεριά, οι έντονες εναλλαγές των θερμοκρασιών μέσα στην άνοιξη γίνονται κανόνας τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ανομοιόμορφη ανάπτυξη της καλλιέργειας, η οποία απαιτεί περισσότερους εργάτες γης, καθώς χρειάζονται συχνότερα μαζέματα και μεγαλύτερη προσοχή στη διαλογή.

Χαμηλές οι τιμές, λένε οι Ιταλοί

Στην Ιταλία, όπου αυτή την περίοδο κυριαρχεί το σταφύλι της Σικελίας που βγήκε εδώ και έναν μήνα, με τα Victoria, τα Black Magic και άλλες άσπερμες ποικιλίες, οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις τιμές σε σχέση με το κόστος της καλλιέργειας και τα καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Στην Απουλία, αναμένεται μια καλή σεζόν για τις πρώιμες ποικιλίες που ξεκινούν αυτές τις μέρες, αν και με μειωμένη παραγωγή κατά 20%, ωστόσο, χωρίς προβλήματα εξελίσσονται οι όψιμες ποικιλίες.

Κερδίζουν έδαφος τα άσπερμα στις αγορές

Στην Ολλανδία, η αγορά ήταν πρακτικά άδεια από επιτραπέζιο σταφύλι, με εξαίρεση κάποιες μικρές ποσότητες χιλιανού Red Globe, άρα με καλές προϋποθέσεις για το ντεμπούτο της ευρωπαϊκής και αιγυπτιακής παραγωγής. Από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ήταν ήδη διαθέσιμα στην ολλανδική αγορά τα πρώτα Victoria και Black Magic της Σικελίας, ενώ στην πορεία προστέθηκαν τα Red Globe. Όπως αναφέρουν Ολλανδοί έμποροι, τα άσπερμα εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος στην κατανάλωση, αλλά ακόμη διατηρείται το ενδιαφέρον για ένσπερμα, εφόσον είναι εύγευστα.

Στη Γερμανία έφτασαν τα τελευταία φορτία από την Αίγυπτο στις αρχές της εβδομάδας και πλέον η αγορά στρέφεται στην ισπανική και στην ιταλική παραγωγή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν και οι εισαγωγές από Ελλάδα και Τουρκία. Ανάμεσα στα αιγυπτιακά και στα ευρωπαϊκά σταφύλια (σε αυτό το στάδιο Ιταλίας και Ισπανίας), στη Γερμανία προτιμώνται τα δεύτερα, γιατί είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και επιπλέον δεν υπάρχουν διαφορές στις τιμές, από τη στιγμή που αυξάνονται και οι ποσότητες των ευρωπαϊκών, αναφέρουν Γερμανοί έμποροι.

Στη Γαλλία, η αγορά αυτή την περίοδο προμηθεύεται από Λατινική Αμερική, Μαρόκο, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και από τα θερμοκήπια των νότιων περιοχών της χώρας, ενώ σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα συλλεχθούν τα πρώτα γαλλικά υπαίθρια επιτραπέζια σταφύλια.