Επιτραπέζιο σταφύλι: Ανάγκη επιβίωσης η επέκταση σε πρώιμες και όψιμες ποικιλίες

Στα 90 λεπτά κόβονται τα Crimson

H ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών προσαρμογής του κλάδου του επιτραπέζιου σταφυλιού στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς αναδείχθηκε στη διάρκεια της φετινής εμπορικής σεζόν. Η επιμήκυνση της σεζόν από ανταγωνίστριες χώρες, με νέες ποικιλίες, δημιούργησε πεδίο σκληρού ανταγωνισμού για την ελληνική παραγωγή.

Χαρακτηριστική μέχρι τώρα ήταν η δυστοκία στην απορρόφηση από την αγορά της κυρίαρχης σουλτανίνας, με εξαίρεση συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία είχαν ήδη κλεισμένες συμφωνίες με αγορές του εξωτερικού, και συνακόλουθα οι μη ικανοποιητικές τιμές για το προϊόν.

Η υπερπαραγωγή της Ισπανίας και οι ποικιλίες που έχουν επιμηκύνει την εξαγωγική τους περίοδο, με αποτέλεσμα να βρεθούν μαζί με τα δικά μας σταφύλια στην αγορά, έκαναν δύσκολη την απορρόφηση της δικής μας παραγωγής

Το τοπίο φαίνεται να αντιστρέφεται το τελευταίο διάστημα με τα όψιμα Crimson, τα οποία παρουσιάζουν θετική εμπορική συμπεριφορά και ως προς τη διακίνηση και ως προς τις τιμές που απολαμβάνουν οι αμπελουργοί.

«Η υπερπαραγωγή της Ισπανίας και οι ποικιλίες που έχουν επιμηκύνει την εξαγωγική τους περίοδο, με αποτέλεσμα να βρεθούν μαζί με τα δικά μας σταφύλια στην αγορά, έκαναν δύσκολη την απορρόφηση της δικής μας παραγωγής» είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία από τις χειρότερες χρονιές της Σουλτανίνας. Η μέση τιμή της ποικιλίας διαμορφώθηκε στα 60 λεπτά, χαμηλότερα κατά 15-20 λεπτά από πέρσι.

Παρ’ όλα αυτά, οι πιο όψιμες ποικιλίες, Crimson και Red Globe, που κόβονται αυτές τις μέρες, αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα. Τα Crimson κόβονται με 80-90 λεπτά και, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα ανέβουν κι άλλο όταν τελειώσει η Σουλτανίνα. «Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Χιλετζάκης, «δεν βλέπουμε κανένα μέλλον τα επόμενα χρόνια με τη Σουλτανίνα και τα Thomson, που είναι στην αγορά 40 μέρες τον χρόνο. Η αγορά ζητάει νέες ποικιλίες, που κατακτούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές».

Τίτλοι τέλους και για τη Victoria;

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο έμπειρος αμπελουργός από τον Τύρναβο, Θανάσης Χαλούλης, διαπιστώνει ότι η ποικιλία που κατέχει το 40% του επιτραπέζιου σταφυλιού στην περιοχή, η Victoria, η οποία είναι καθοριστική για το εισόδημα των παραγωγών στο σύνολο της σεζόν, «κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, εμπορικά».

Τα λίγα που κινήθηκαν, όπως είπε, ξεκίνησαν στην αρχή, ένα-δύο φορτία, με 50 λεπτά, για να πέσουν κατακόρυφα στη συνέχεια στα 30, ακόμα και στα 25 λεπτά, ενώ τα Cardinal, «τα λιγοστά κτήματα που πήγαν καλύτερα», έφυγαν με 38-45 λεπτά. Και στον Τύρναβο, η ανάσα ήρθε με την έναρξη της συγκομιδής των Crimson, που είχαν αποδόσεις της τάξης των 2-2,5 τόνων το στρέμμα καθαρή συγκομιδή. Ξεκίνησαν με 1 ευρώ και τώρα πιάνουν τα 80 λεπτά το κιλό, με προορισμό κυρίως αγορές της Βόρειας Ευρώπης και της Γερμανίας. Ο κ. Χαλούλης, από την πλευρά του, επεσήμανε τον ανταγωνισμό από Ισπανία και Ιταλία «με ποιότητες πιο ελκυστικές για την αγορά και νέες, όψιμες και πιο ανθεκτικές ποικιλίες».

Πλεονέκτημα η οψιμότητα για το Παγγαίο

Με ενθουσιασμό στην αρχή, αλλά με προβλήματα στην πορεία, όσον αφορά και τις τιμές και την υγεία των σταφυλιών, συγκομίστηκαν φέτος τα Victoria στο Παγγαίο. Οι τιμές ξεκίνησαν με 50 λεπτά για πολύ λίγες ποσότητες, έπεσαν στα 42-43 λεπτά στα πρωιμότερα και μετά έφτασε και τα 20 λεπτά, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου, Θεόδωρος Γιαϊλίδης. Αντίστοιχη και η συμπεριφορά της ανοιχτής Σουλτανίνας, η οποία είχε προβλήματα «γιατί δεν “φόρτωσαν” τα σταφύλια, είχαν ταλαιπωρηθεί από τον περσινό άστατο καιρό». Η τιμή της διαμορφώθηκε στα 45-50 λεπτά.

Η σκεπαστή Σουλτανίνα, που κόβεται εδώ και 15 μέρες περίπου «επειδή δεν γέννησαν τα σταφύλια και έγιναν νωρίτερα, κόπηκε αναγκαστικά νωρίς με τιμές 60-70 λεπτά και με 1.000-1.500 κιλά/στρέμμα». Σύμφωνα με τον κ. Γιαϊλίδη, έχουν μείνει κάποιες Σουλτανίνες που είναι φορτωμένες και αντέχουν να πάνε πιο πίσω, ενώ οι αμπελουργοί επιδιώκουν να κρατήσουν όσο μπορούν τα Crimson.

Για τη συγκεκριμένη ποικιλία, που δίνει και το πλεονέκτημα της οψιμότητας στην περιοχή, η εικόνα δεν είναι ενιαία σε όλες τις καλλιέργειες. «Είναι μια χρονιά κατά την οποία άλλος έχει σταφύλια και άλλος δεν έχει. Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν δίνει μεγάλα φορτία, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τις καλύτερες τιμές, που μένει να τις δούμε, καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα. Και εμείς τηρούμε στάση αναμονής, γιατί κάποια σταφύλια μπορούν να μείνουν στα κτήματα χωρίς ζημιές».

Στα τελευταία «τσίμπησε» τα 70 λεπτά η Σουλτανίνα

Ο περονόσπορος που είχαν πέρσι τα κτήματα και οι παρατεταμένες υγρασίες τον χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις διαρκείας, ειδικά στην ημιορεινή ζώνη της Κορινθίας, είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένες παραγωγές Σουλτανίνας, ακόμα και κάτω από τον τόνο/στρέμμα. Η άρχουσα ποικιλία της Κορινθίας, η συγκομιδή της οποίας οδεύει προς το τέλος για φέτος, άφησε πικρή γεύση. Οι τιμές, όπως εξηγεί ο Θεόδωρος Κοκιούσης, μέλος και υπεύθυνος συγκομιδής της Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ, δεν ήταν ικανοποιητικές. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό, κυρίως την Αγγλία, όπου ήταν έντονη η παρουσία της Ισπανίας. «Το θέμα είναι πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικοί. Πρέπει να φέρουμε τις καλλιέργειές μας όσο γίνεται προς τον Οκτώβριο με όψιμες καινούργιες ποικιλίες», τόνισε ο κ. Κοκιούσης.

Από την άλλη μεριά, η ανταγωνίστρια χώρα φαίνεται να πήρε το κομμάτι τις βρετανικής αγοράς που έχασε κλείνοντας ο Φραγκίστας. Την ίδια στιγμή, έμειναν ατρύγητα κτήματα τα οποία έμειναν «ορφανά» από συσκευαστήρια, καθώς, εκτός από τον Φραγκίστα, φέτος δεν λειτούργησαν άλλες τρεις μονάδες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κράτησαν την τιμή στα 60 λεπτά για το μεγαλύτερο μέρος του τρύγου, και μόνο τις τελευταίες μέρες, προς το τέλος του τρύγου, οι τιμές τσίμπησαν τα 70 λεπτά, σύμφωνα με τον κ. Κοκιούση. Ο ίδιος αναδεικνύει το γεγονός ότι για τα μέλη της ομάδας παραγωγών δεν έμειναν ατρύγητα κτήματα, και για να καλυφθούν οι παραγγελίες, που είναι προκαθορισμένες από πέρσι, αγόρασε ποσότητες και από παραγωγούς εκτός ομάδας.

Αυτές τις μέρες η ομάδα παραγωγών συλλέγει Crimson από τα μέλη της από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Κρύα Βρύση της Πέλλας, στα 90 λεπτά. Η παραγωγή, πιο όψιμη από άλλες χρονιές, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και ήδη «κοιτάζει» προς τις αγορές του εξωτερικού.