Επιτραπέζιο Σταφύλι: Καιρικά φαινόμενα και «αργές» εξαγωγές άφησαν αρνητικό πρόσημο

Οι αντιξοότητες τόσο στην παραγωγή όσο και στις ταχύτητες της διακίνησης δίνουν το στίγμα στη χρονιά που πέρασε για το επιτραπέζιο σταφύλι. Στη σεζόν συνέπεσαν καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες περιόδους της καλλιέργειας, και υστέρηση στην απορρόφηση από τις αγορές.

Στις επιμέρους περιοχές, τα Victoria στον Τύρναβο, τα οποία είναι καθοριστικά, καθώς αποτελούν το 40% των καλλιεργούμενων ποικιλιών, δεν έφεραν χαμόγελα στους αμπελουργούς. Η αγορά δεν έδειξε αρκετό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να πιάσουν για λίγο 50 λεπτά και γρήγορα να κατρακυλήσουν μέχρι τα 25 λεπτά το κιλό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στην «ΥΧ» στο τέλος της σεζόν ο Θανάσης Χαλούλης από τον Τύρναβο, «μετά βίας μπορούμε να πούμε ότι απολογιστικά η σεζόν αφήνει ένα εισόδημα “ίσα βάρκα-ίσα νερά” για τους καλλιεργητές στο επιτραπέζιο σταφύλι».

Και τα όψιμα Crimson αντιμετώπισαν προβλήματα, καθώς για δεύτερη χρονιά οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ανέκοψαν τη διαδικασία χρωματισμού τουλάχιστον στο 50% της φετινής παραγωγής. «Υπήρξε τιμή και στο 1 ευρώ στα πρώτα Crimson, αλλά αυτό κράτησε για πολύ λίγο. Γρήγορα έπεσε στα 70 λεπτά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δεν πήγε καθόλου στην αγορά, γιατί ήταν άσπρο», τόνιζαν οι παραγωγοί.

Στα αδιάθετα έμεινε η Σουλτανίνα

Για τους καλλιεργητές της Κρήτης, η χρονιά κλείνει με αρνητικό πρόσημο, δεδομένου ότι το 80% του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι η Σουλτανίνα, η οποία αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στην απορρόφησή της από την αγορά και η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 15-20 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι για τους παραγωγούς, στα 60 λεπτά το κιλό. Τα Crimson και τα Red Globe του Οκτωβρίου αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα που άφησε η Σουλτανίνα. Οι δύο όψιμες ποικιλίες ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου με 80-90 λεπτά το κιλό και στην πορεία έφτασαν στο 1,2 ευρώ.

Στο ευρύτερο κλίμα μπήκε και η Καβάλα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου, Θεόδωρος Γιαϊλίδης, «ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω της δυστοκίας που καταγράφτηκε στην απορρόφηση από τις αγορές». Η χρονιά ξεκίνησε καλύτερα από την περσινή όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, στην πορεία, όμως, οι σουλτανίνες λίγο μετά από τη μέση της συγκομιδής έπαθαν ζημιές από τις βροχές, στις αρχές Οκτωβρίου. Το ίδιο συνέβη και με τα Thomson και τα Crimson, που δίνουν το πλεονέκτημα της οψιμότητας στην περιοχή και απώλεσαν περισσότερο από το 70% της παραγωγής, ενώ και οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα 90 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα από το 1,1 ευρώ που έφτασαν πέρσι, ενώ η σεζόν ολοκληρώθηκε με τα Italia που έπιασαν τα 65 λεπτά για τον παραγωγό.

Ο περονόσπορος που είχαν το 2018 τα κτήματα και οι παρατεταμένες υγρασίες τον χειμώνα με τις διαρκείας βροχοπτώσεις, ειδικά στην ημιορεινή ζώνη της Κορινθίας, είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένες παραγωγές Σουλτανίνας στην περιοχή, ακόμα και κάτω από τον έναν τόνο το στρέμμα. Η άρχουσα ποικιλία της Κορινθίας άφησε πικρή γεύση. Οι τιμές δεν ήταν ικανοποιητικές. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό, κυρίως την Αγγλία, όπου ήταν έντονη η παρουσία της Ισπανίας. Οι τιμές έμειναν κρατημένες στα 60 λεπτά για το μεγαλύτερο μέρος του τρύγου και μόνο προς το τέλος τσίμπησαν τα 70 λεπτά.