Επιτραπέζιο σταφύλι: Με καλές αποδόσεις ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές από την Κρήτη

Απαισιόδοξο το επικρατέστερο σενάριο για τη μελλοντική πορεία της καλλιέργειας
09/07/2025
6' διάβασμα
epitrapezio-stafyli-me-kales-apodoseis-xekinisan-oi-protes-kopes-apo-tin-kriti-357347

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές από τις πρωιμότερες ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κρήτη. Οι υπόλοιπες περιοχές θα πάρουν τη σκυτάλη μετά τα μέσα Ιουλίου και η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι τελικές κοπές.

Η έως τώρα εικόνα των αμπελώνων δείχνει να είναι καλή, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν τον τελικό λόγο, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της αμπελοκαλλιέργειας επιτραπέζιου σταφυλιού τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, οι εκτάσεις παρουσιάζουν μια σταθερή μείωση, ειδικότερα στις νοτιότερες περιοχές, η οποία, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Γιαννιδάκη, αμπελουργό από την Κνωσό, έγινε ήδη η πρώτη κοπή σταφυλιών από την ποικιλία Prime, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Attica. Όσον αφορά τη Σουλτανίνα, η συλλογή της προβλέπεται να αρχίσει μετά τις 25 Ιουλίου.

Συγκρίνοντας την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο με την περσινή, ο ίδιος δηλώνει πως είναι καλύτερη και εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής άνω του 20%. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζεται προβληματισμένος για το επιτραπέζιο σταφύλι στην περιοχή του, καθώς, όπως αναφέρει, «τις προηγούμενες δεκαετίες, διακινούνταν από την περιοχή πάνω από 40.000 τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού, ενώ σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται μόλις στους 6.000 τόνους. Το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αμπελοκαλλιέργεια έχει μειωθεί, εξαιτίας της έλλειψης εργατών, των προβλημάτων στην άρδευση, καθώς και της στροφής ενός σημαντικού ποσοστού νέων στον τουριστικό τομέα, ο οποίος προσφέρει σταθερότερο εισόδημα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι, η αμπελοκαλλιέργεια τίθεται σε δεύτερη μοίρα».

Αναφερόμενος στα θέματα της αγοράς, ο κ. Γιαννιδάκης υποστηρίζει ότι το 50% της παραγωγής κατευθύνεται στην εγχώρια και το υπόλοιπο εξάγεται εκτός συνόρων. Όσον αφορά τις τιμές, δηλώνει ότι «αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 90 λεπτά έως 1,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία».

Κλείνοντας, επαναφέρει το θέμα της αναγκαιότητας στήριξης της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού, τονίζοντας πως ο παραγωγός δεν λαμβάνει καμία επιδότηση και πρόκειται για ένα προϊόν «προς εξαφάνιση». Τονίζει, επίσης, πως δεν έχουν γίνει αντικαταστάσεις ποικιλιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

Στα μέσα Ιουλίου ξεκινούν οι κοπές στην Κόρινθο – Προβληματισμός για το νερό

Στις 15 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η κοπή του επιτραπέζιου σταφυλιού και στην Κόρινθο, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά στην περιοχή.

Ο Μάρκος Λέγκας, μέλος της ομάδας παραγωγών «7 Grapes», δηλώνει πως ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρχουν προς το τέλος Ιουλίου, αν και μέχρι στιγμής η εικόνα είναι θετική. Εκφράζει, ωστόσο, τον προβληματισμό του για το θέμα του νερού, το οποίο, όπως τονίζει, αποτελεί βασικό εργαλείο για την καλλιέργεια. «Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις στην περιοχή ήταν φέτος σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια το επόμενο διάστημα», εξηγεί.

Ο κ. Λέγκας αναφέρει, επίσης, πως υπήρξαν προβλήματα με την ευδεμίδα και το ωίδιο, τα οποία, όμως, σε μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίστηκαν. Αντιθέτως, με τον περονόσπορο δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αναφορικά με την εμπορία του προϊόντος, τονίζει πως η ζήτηση είναι υποτονική, ειδικότερα για τις πρώιμες ποικιλίες, εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Λιγότερα τα στρέμματα στον Τύρναβο για την ποικιλία Cardinal – Προς τις 20 Ιουλίου το ξεκίνημα της συγκομιδής

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μουσιάρη, παραγωγό από το Δαμάσι Τυρνάβου, η συλλογή των επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Cardinal αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιουλίου. Ο κ. Μουσιάρης επισημαίνει ότι η παραγωγή φαίνεται όψιμη και προβλέπεται να αρχίσει το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Ωστόσο, σημειώνει ότι τα στρέμματα της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν μειωθεί σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και για την ποικιλία Ribier, της οποίας οι ελάχιστες πλέον καλλιεργούμενες εκτάσεις διαχειρίζονται κυρίως από παραδοσιακούς παραγωγούς που εξακολουθούν να επιμένουν σε αυτές τις ποικιλίες. «Η παραγωγή προορίζεται, κατά κύριο λόγο, για τις λαϊκές αγορές, ενώ ελάχιστες ποσότητες καταλήγουν στην εμπορία», εξηγεί.

Περιγράφοντας την εικόνα των προηγούμενων δεκαετιών, ο κ. Μουσιάρης αναφέρει ότι «στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Συνεταιρισμός Δαμασίου διέθετε 120 ψυγεία ανά σεζόν, ενώ σήμερα η δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική».Καταλήγει λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελουργών έχει στραφεί πλέον προς την οινοποίηση, καλλιεργώντας ποικιλίες κατάλληλες για παραγωγή κρασιού.

Καλή η χρονιά για την Καβάλα

Ομαλά εξελίσσεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στο Ελαιοχώρι Καβάλας, καθώς χαρακτηρίστηκε από ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σταφυλιών «Ποιότητα Σύμβολο», Νίκο Μαυρίδη, ο οποίος εξηγεί ότι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα με ασθένειες. Επιλέγοντας να καλλιεργούν ποικιλίες που ζητάει η αγορά, ο ίδιος αναφέρει ότι καλλιεργούν και εξάγουν τις ARRA 15,32 και 36, καθώς και της εταιρείας σταφυλιών Bloom Fresh, ήτοι Sweet Globe, Sugar Crisp και Sweet Celebration. Ελπίζοντας οι καιρικές συνθήκες να συνεχίσουν να είναι καλές για το καβαλιώτικο σταφύλι, που φτάνει στις διεθνείς αγορές, σημειώνει ότι η συγκομιδή ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Οι ποικιλίες δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα, η αφετηρία γίνεται με τις μεσοπρώιμες. Τον Οκτώβριο συνεχίζουμε με ποικιλίες όπως η Sweet Globe και ολοκληρώνουμε τον Νοέμβριο με τις πιο όψιμες, όπως η ARRA 32», καταλήγει.