Επιτραπέζιο Σταφύλι: Μειωμένες κατά 40% οι πρώιμες ποικιλίες, ανοίγει δρόμους εξωστρέφειας η συνεργασία των νέων αγροτών στο Παγγαίο

Ανοδική η τάση των τιμών παραγωγού

Με μειωμένες αποδόσεις, αλλά καλύτερες τιμές παραγωγού σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ξεκίνησε η συλλογή των σταφυλιών από τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και προς τα τέλη Αυγούστου θα επεκταθεί. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στις έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν την προηγούμενη περίοδο και ειδικότερα κατά τον σχηματισμό του σταφυλιού.

Για τους παραγωγούς που δεν κάλυψαν τις εκτάσεις τους με τα αναγκαία προστατευτικά μέσα, αναμένονται χαμηλές αποδόσεις. Οι μειώσεις αυτές, όπως παρουσιάζονται όχι μόνο στους αμπελώνες της χώρας μας, αλλά και στις ανταγωνίστριες Ισπανία και Ιταλία, έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Στην Κρήτη ήδη έχουν ξεκινήσει τη συλλογή των επιτραπέζιων σταφυλιών από τις πρώιμες ποικιλίες, με αρνητικά όμως αποτελέσματα. Ο Νίκος Γιαννιδάκης, παραγωγός και έμπορος σταφυλιών από το Ηράκλειο, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή, πάνω από 40% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά. «Λόγω της ατμοσφαιρικής υγρασίας και των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ευνοήθηκε η ασθένεια του περονόσπορου με σοβαρά προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών παραγωγού, αλλά και της αγοράς γενικότερα, ο κ. Γιαννιδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 70 λεπτά έως 1,2 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο, που ήταν στα 50 έως 80 λεπτά. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ζήτηση και από την εγχώρια αγορά, αλλά και από το εξωτερικό».

Αντιμέτωπη με λειψυδρία και καύσωνα η Κόρινθος

Για μειωμένες αποδόσεις και σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα των σταφυλιών κάνει λόγο ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της 7 Grapes-Πήγασος ΑΣ. Υποστηρίζει ότι ανάλογα με την ποικιλία και το υψόμετρο των καλλιεργειών, δημιουργήθηκαν και τα αντίστοιχα προβλήματα.

Ο καύσωνας επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία μείωση πάνω από 40%, συνδυαστικά με τις ασθένειες που εμφανίστηκαν, αλλά και το φαινόμενο της λειψυδρίας στην παρούσα φάση, που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ορθολογική διαχείριση των αμπελώνων.

Αναλύοντας ακόμη μία παράμετρο που έχει σχέση με την οικονομία, ο κ. Λέγγας υποστηρίζει ότι «οι μειωμένες τιμές των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής, οδήγησαν σε εγκατάλειψη πολλών κτημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, κάνει λόγο για υψηλές τιμές στο ράφι, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, αλλά παρασέρνει προς τα πάνω και τις τιμές παραγωγού, «οι οποίες όμως δεν αντισταθμίζουν το μειωμένο εισόδημα από τις χαμηλότερες αποδόσεις και το υπέρογκα αυξημένο κόστος παραγωγής», καταλήγει.

Μετά τις 15 Αυγούστου η Σουλτανίνα

Για μειωμένες αποδόσεις σε πρώιμες ποικιλίες, όπως η Αττική και η Prime, έκανε λόγο ο Δημήτρης Kαλοπαστάς, παραγωγός από την Κόρινθο. Ισχυρίζεται ότι οι αποδόσεις των πρώιμων ποικιλιών σε μία καλή χρονιά κυμαίνονται από 1 έως 1,5 τόνους το στρέμμα, «φέτος όμως δεν ξεπερνάμε τα 700 με 800 κιλά».

Αναφερόμενος στο θέμα της Σουλτανίνας, υποστήριξε ότι και εκεί υπάρχουν προβλήματα που προέκυψαν από τον καύσωνα, την έλλειψη νερού, «αλλά και τις μυκητολογικές προσβολές κυρίως από περονόσπορο και ωίδιο, έτσι όπως αυτές εξελίχθηκαν από τα αρχικά στάδια του σχηματισμού των καρπών». Κλείνοντας, είπε ότι η συλλογή της ποικιλίας θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Καλή η εικόνα των αμπελώνων, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο τρύγος στην Καβάλα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια των επιτραπέζιων ποικιλιών στην περιοχή του Παγγαίου. Συνομιλώντας με τον Νίκο Μαυρίδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σταφυλοπαραγωγών Παγγαίου «Σύμβολο», μας είπε ότι εισπράττουν αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. «Από τα περίπου 1.000 στρέμματα που διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός των 45 μελών μας, η εικόνα στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ικανοποιητική». Για τον πρόεδρο, αυτό οφείλεται στις τεχνικές καλλιέργειας, αλλά και στη χρήση αντιβροχικών και αντιχαλαζικών συστημάτων σε όλα τα κτήματα. «Καλλιεργούμε την ποικιλία Αρά με όλες τις παραλλαγές σε λευκό, κόκκινο και μαύρο, με αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμη και τους 3 τόνους το στρέμμα. Το 50% των μελών του συνεταιρισμού μας αποτελείται από νέους αμπελοκαλλιεργητές κάτω των 40 ετών και μεταξύ μας υπάρχει καλή συνεργασία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, καθώς πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές. Αυτή όμως η επιλογή έχει υψηλότερο μεταφορικό κόστος το οποίο, σε συνδυασμό και με τη συσκευασία, μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας». Κλείνοντας, ο ίδιος εκτιμά ότι η συλλογή των σταφυλιών θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα κλείσει προς τα τέλη Νοεμβρίου. «Τη χρονική αυτή περίοδο την καλύπτουμε με διαφορετικές πατενταρισμένες ποικιλίες και συμβολαιακή γεωργία».