Επιτραπέζιο σταφύλι: Πώς κινούνται παραγωγή και τροφοδοσία της αγοράς στην Ευρώπη

Ο καιρός αλλά και η συνεχιζόμενη πανδημία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά σταφυλιών. Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα, που εκδηλώθηκαν σε παραγωγικές χώρες, έφεραν πιο νωρίς τα αιγυπτιακά σταφύλια, ενώ, αντίθετα, καθυστέρησαν και επέδρασαν στην ιταλική παραγωγή, αφήνοντας ένα πρωτόγνωρο κενό μεταξύ παικτών.

Αυτό, από την άλλη, άφησε κερδισμένες χώρες που βιώνουν καλές τιμές στην αγορά, όπως την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον αντίποδα, τη δυσκολότερη σεζόν εδώ και δεκαετίες έφεραν για τη Νότια Αφρική οι βροχοπτώσεις, την ώρα που εργατικά και υλικοτεχνικά ζητήματα ταλαιπωρούν ακόμη την Αυστραλία, λόγω πανδημίας αυτήν τη φορά, συνοψίζει το freshplaza, παρουσιάζοντας την παγκόσμια επισκόπηση της σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι.

Καλές οι τιμές χωρίς υπερβολική προσφορά στο ξεκίνημα για τις χώρες του Βορρά

Για τους Ολλανδούς εισαγωγείς, η σεζόν ξεκίνησε χωρίς υπερβολική προσφορά, γεγονός που έφερε καλές τιμές, τόσο για τα ιταλικά σταφύλια που ξεκίνησαν υψηλά κι έπειτα σταθεροποιήθηκαν όσο και για αιγυπτιακά, ενώ πλέον στην αγορά έχει μπει και το ισπανικό προϊόν.

Η καθυστέρηση έναρξης της σεζόν για την Ισπανία έφερε πιο πίσω και τον ανεφοδιασμό αγορών, όπως αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις πρώτες ποσότητες να προορίζονται κυρίως για τους λιανοπωλητές λόγω υψηλότερης τιμής. Χιλή και Αίγυπτος διέθεταν ακόμη προϊόν με το «έμπα» της Ισπανίας, με το εύρος των τιμών να είναι μεταξύ 5 και 12 λίρες, χαμηλότερα για τα χιλιανά και υψηλότερα για τα ισπανικά σταφύλια. Βελτιωμένη ποιότητα αναφέρεται στα αιγυπτιακής προέλευσης, όπου μεγάλες ποσότητες «πλημμύριζαν» ορισμένες φορές τις αγορές.

Δυσκόλεψε το πέρασμα από την Ινδία στην Αίγυπτο

Η παραγωγή της Αιγύπτου, που πλέον έχει ουσιαστικά τελειώσει, φέτος ήρθε νωρίτερα, περίπου τον Μάιο. Είχε μεγαλύτερες ποσότητες, υψηλά επίπεδα brix, αλλά και καλή ζήτηση, με τα αραβικά κράτη να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα υψηλά brix, εν αντιθέσει με τα χαμηλά επίπεδα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι.

Μετά την Ινδία, το πέρασμα στην περίοδο της Αιγύπτου απέκλινε από τις προσδοκίες για μία ομαλή μετάβαση. «Μόλις ξεκίνησε η σεζόν, συναντήσαμε έλλειψη παραγωγής που ήταν πιο δύσκολη από την προβλεπόμενη», ενώ και η επίδραση του καύσωνα στα κόκκινα άσπερμα επηρέασε την ποιότητα, δυσκολεύοντας το κλείσιμο της σεζόν, αναφέρει στην ίδια πηγή εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγωγικής ABC Fresh για την Αίγυπτο, μεταφέροντας ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες διατηρήθηκε μία σταθερή αγορά.

Όψιμα ξεκίνησαν οι Ισπανοί, απώλειες αλλά και αυξήσεις έφερε ο καιρός για τους Ιταλούς

Για την παραγωγή της Σικελίας, οι επιπτώσεις του καύσωνα ήταν σημαντικές ιδιαίτερα στα νεαρά αμπέλια και ειδικότερα τις κόκκινες ποικιλίες με την απώλεια να φτάνει και το 70%, προβλήματα που δεν αποτυπώθηκαν εξίσου έντονα στα μεγαλύτερης ηλικίας αμπέλια. Η Απουλία μπήκε επισήμως στην παραγωγή την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου, με την ποιότητα να αναμένεται καλή και τις ποσότητες επαρκείς.

Παρά την οψίμιση κατά ένα δεκαήμερο οι πρώιμες περιοχές εκτιμούν αύξηση κατά 20%, ενώ για την ενδοχώρα, που μπαίνει αργότερα, στις 10 Αυγούστου, η πρόβλεψη για οψίμιση φαίνεται να αντισταθμίζεται από τον καύσωνα, με κάποιες πρώτες ποσότητες που συγκομίζονται να εισπράττουν θετικά σχόλια. Εκείνα όμως που απασχολούν τους Ιταλούς καλλιεργητές είναι αυξημένα κόστη πρώτων υλών, ξηρασία και έλλειψη εργατικών χεριών.

Για την Ισπανία, η αρχή έγινε όψιμα, από τις Μούρθια και Αλμερία. Η παραγωγή αναμένεται καλής ποιότητας, ωστόσο, αναφέρονται κάποιες απώλειες σε πρώιμες ποικιλίες. Η παραγωγή της συνήθως συμπίπτει με το κλείσιμο των Αιγυπτίων και ορισμένες φορές και της Ινδίας, όμως το συμβάν στο Σουέζ, που είχε επιπτώσεις στους Ευρωπαίους εισαγωγείς, οδήγησε σε μια πιο ανοιχτή αγορά για το ισπανικό προϊόν.