«Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) παραμένει ναυαρχίδα της Κομισιόν υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει μια πράσινη και βιώσιμη ανάκαμψη μετά την αντιμετώπιση του COVID-19», δήλωσε ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στη Euractiv.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας προειδοποίησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να υποδείξουμε με ακρίβεια πώς θα επηρεαστούν από την εξελισσόμενη πανδημία οι προτάσεις πολιτικής για την Πράσινη Συμφωνία», αλλά επέμεινε ότι η κοινωνία θα πρέπει να γίνει ανθεκτική και βιώσιμη για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, η οποία «δεν πρόκειται να υποχωρήσει έτσι απλά».

Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι τόνισε ότι η ευελιξία και η απλούστευση της ΚΑΠ είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάσει τις συζητήσεις για το πέρασμα στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2020. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι η πανδημία του COVID-19 θα επηρεάσει σημαντικά τη θέσπιση µεταβατικών κανόνων για τη νέα ΚΑΠ. Τα κράτη-μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνειδητοποιούν τη σημασία της διασφάλισης των ενισχύσεων για τους αγρότες και της στήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτών στις αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και μετέπειτα.

Είναι επείγουσα ανάγκη να φτάσουμε σε μια συμφωνία, για το καλό των αγροτών μας που χρειάζονται σαφήνεια και προβλεψιμότητα, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιόδους. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο της ΕΕ έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τις διαδικασίες και να οργανώνουν τόσο τις διαπραγματεύσεις όσο και την έγκριση των προτάσεων, ακόμη και αν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις συνεδριάσεις».

Επιπλέον, η Κομισιόν εργάζεται για τη διασφάλιση της συνεχούς ροής των αγροδιατροφικών προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ. «Συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη για να δημιουργήσουμε «πράσινες λωρίδες» για τις μεταφορές. Αυτές, με βάση τα καθορισμένα βασικά σημεία διέλευσης των συνόρων, προβλέπουν ελέγχους που δεν θα υπερβαίνουν τα 15 λεπτά.

Επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών της αγοράς, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα για τη στήριξή της. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δηµόσια παρέµβαση, ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης και άλλα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο της ΚΑΠ».

www.euractiv.com