Την επόμενη βδομάδα ξεκινά η αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης από την ΕΕ

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς ξεκινά η αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε προτεραιότητα.

Η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης προϋποθέτει την επιτυχημένη αξιολόγηση του σχεδίου ανάκαμψης που θα καταθέσει το κάθε κράτος-μέλος στην ΕΕ. Η Κομισιόν θα αναλαμβάνει να αξιολογεί το κάθε σχέδιο που κατατίθεται για να τεθεί σε λειτουργία ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέχρι τις 8 Ιουνίου είχαν κατατεθεί εθνικά πλάνα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από 23 κράτη-μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη χθεσινή ολομέλεια, κατέληξε ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα εργαλείο ιστορικής σημασίας που δεν θα περιοριστεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά θα εξασφαλίσει και τους όρους μιας ισότιμης και σταθερής ανάπτυξης. Μάλιστα, η έγκριση των εθνικών σχεδίων πρέπει οπωσδήποτε να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο Μηχανισμός και να μην υποκύψει η Κομισιόν στις πολιτικές πιέσεις, αναφέρει το ψήφισμα.

Ποιες οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη αξιολόγηση;
Το Ευρωκοινοβούλιο επέστησε την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά το κάθε σχέδιο ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους των εξής τομέων που έχει ορίσει η ΕΕ: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική συνοχή, θεσμική ετοιμότητα και αντίδραση σε κρίσεις, και βάρος στη νέα γενιά με επίκεντρο την εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι τουλάχιστον το 37% του πλάνου πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία του κλίματος, τη βιοποικιλότητα, και 20% σε δράσεις που θα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας για τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ και των ψηφιακών υποδομών.

Τέλος, πέρα από την ανάγκη ισότιμης κατανομής της ευρωπαϊκής στήριξης σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως ισχύει και για όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πλέον, το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να σέβεται και να προστατεύει την αρχή του κράτους δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες, συνολικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προτεραιότητα
Ο λόγος που η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αξιολογηθούν είναι πολύ απλός: Εφόσον είναι από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν το σχέδιό τους, θα είναι και από τις πρώτες χώρες που θα αξιολογηθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι προγραμματισμένη και η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, στην Αθήνα, στις 17 Ιουνίου.

Πηγή: iefimerida.gr