Από την επόμενη σεζόν οι όποιες αλλαγές στην εμπορία ακτινιδίων λέει η Περιφέρεια Ηπείρου

Με υπογραφή Αραχωβίτη το νέο πλαίσιο διακίνησης στα ακτινίδια

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 17/9 συζήτησε εκτός Ημερήσιας Διάταξης και έλαβε αποφάσεις για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για τις τιμές στο γάλα, τις ρυθμίσεις για τα ακτινίδια και το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος.

Αναλυτικά:

Τιμές γάλακτος

Εκτενής ήταν η συζήτηση για τις τιμές γάλακτος, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε πανελλαδικό επίπεδο- ως επιφορτισμένου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΝΠΕ- για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. από εισαγόμενο γάλα. 

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά τα οποία διαπιστώνεται περίσσευμα γάλακτος στη Γαλλία, το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα σε εξευτελιστικές τιμές. Πρόσθεσε ότι τέτοιο γάλα από τους ελέγχους που έγιναν, δεν βρέθηκε να χρησιμοποιείται από γαλακτοβιομηχανίες στην Ήπειρο, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το περυσινό τιμολόγιο από όλες τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, εξαίροντας τη στάση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», η οποία τον ενημέρωσε πως τουλάχιστον για φέτος θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές της.

Ακτινίδια, αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, στέγαση φοιτητών

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την επιστολή που είχε στείλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Διαβούλευσης Υπουργικής Απόφασης για τυποποίηση των ακτινιδίων, ζητώντας – μεταξύ άλλων-  όπως οι όποιες αλλαγές αποφασισθούν, να ισχύσουν από την επόμενη περίοδο συγκομιδής και είναι να σύμφωνες με τους κανονισμούς της Ε.Ε.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε συνέχεια επιστολής του Περιφερειάρχη, υποβάλλει αίτημα παράτασης, μέχρι τέλους του χρόνου, των διαδικασιών για την ένταξη/συνέχιση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Τέλος ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι την περυσινή περίοδο η Περιφέρεια Ηπείρου είχε συνδράμει οικονομικά για τη  στέγαση φοιτητών σε ξενοδοχεία, ενώ για φέτος δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις Πρυτανικές Αρχές.

Δηλώσεις συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων

Το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή τους προορίζεται για οινοποίηση ότι υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ (ηλεκτρονική διεύθυνση www.minagric.gr και στις «Δηλώσεις Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων), δηλώσεις συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους αμέσως μετά τον τρύγο και έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Οι παραγωγοί έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων που υποβάλουν. 

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής:

  1. οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
  2. οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (δήλωση παραγωγής).

 Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής

  1. οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείουκαι παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.
  2. οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

Σε περιπτώσεις μηδενικής παραγωγής οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής.

Οι υπόχρεοι για τη δήλωση συγκομιδής που δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω, αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων  (γραφείο 117) και στους Λάμπρο Στέφο, Στάθη Βασδέκη ή στο τηλέφωνο:   2651 0 87114.