Επτά μυστικά που εκτοξεύουν τη γαλακτοπαραγωγή της Κίνας στα ύψη

Να κάνουν τις αγελάδες τους πιο παραγωγικές από ποτέ φαίνεται πως έχουν καταφέρει οι Κινέζοι κτηνοτρόφοι. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, η Κίνα από τις τελευταίες θέσεις παραγωγικότητας παγκοσμίως έχει σκαρφαλώσει πλέον επικίνδυνα κοντά στην κορυφή.

Το 2020, για παράδειγμα οι εκμεταλλεύσεις μεγάλης κλίμακας, που δηλαδή σταβλίζουν δεκάδες χιλιάδες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, κατάφεραν μία μέση απόδοση 12 τόνων γάλακτος/ζώο/έτος, νούμερο τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέλυσε το DairyGlobal, αυτές οι εξαιρετικές αποδόσεις οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε 7 «μυστικά», που απαρεγκλίτως ακολουθεί η μεγάλη πλειονότητα των κινεζικών γαλακτοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων.

 

1 Ελαχιστοποίηση του στρες

Ο σεβασμός στα ζώα και η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους εμφανίζεται ως πρώτη προτεραιότητα και προϋπόθεση για μία υγιή και πλούσια παραγωγή γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι δεν επικεντρώνονται μόνο στο ευ ζην των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, αλλά και των υπολοίπων, ώστε όλο το κοπάδι να είναι stress-free.

2 Ελεγχόμενη διατροφή

Η βελτίωση όχι μόνο των ίδιων των σιτηρεσίων, αλλά και της διαδικασίας σίτισης, είναι επίσης πολύ σημαντικό για το… άρμεγμα μέχρι και της τελευταίας σταγόνας γάλακτος από τις αγελάδες. Συχνοί έλεγχοι, αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας των μηχανημάτων και προσαρμογή των ζωοτροφών ανάλογα με την περίοδο θηλασμού του κοπαδιού, είναι κάποιες από τις παραμέτρους που ανεβάζουν τον μέσο όρο των αποδόσεων γάλακτος.

3 Συχνότητα αρμέγματος και σίτισης

Το πότε τρώει και το πότε αρμέγεται ένα κοπάδι παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ποσότητα γάλακτος που παράγεται. Στις περισσότερες κινεζικές εκμεταλλεύσεις το άρμεγμα γίνεται τρεις φορές την ημέρα, σε κάποιες ακόμα και τέσσερις, ενώ οι αγελάδες τρέφονται από 16-21 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

4 Εμπειρία των εργαζομένων

Οι εκμεταλλεύσεις μεγάλου μεγέθους έχουν ένα διακριτό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων: Μπορούν και απασχολούν ειδικευμένο προσωπικό (κτηνιάτρους, συμβούλους διατροφής κ.λπ.) 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, εξασφαλίζοντας έτσι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την κάθε δεδομένη στιγμή.

5 Αναπαραγωγική στόχευση

Για την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής εφαρμόζεται στοχευμένη αναπαραγωγή. Οι πιο παραγωγικές αγελάδες ζευγαρώνονται συχνότερα από αυτές που είναι γενετικά πιο «φτωχές», δημιουργώντας έτσι, σταδιακά, ένα καθολικά παραγωγικότερο κοπάδι.

6 Επιτυχημένη διαχείριση της εκμετάλλευσης

Όλα τα παραπάνω, για να εφαρμοστούν και να στεφθούν με επιτυχία, απαιτούν από τους διαχειριστές/ιδιοκτήτες της εκμετάλλευσης διευρυμένες γνώσεις management. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκμεταλλεύσεων στην Κίνα ακολουθεί τα συστήματα διαχείρισης SOP και LEAN.

7 Σωστό κτηνοτροφικό πλαίσιο

Ακόμα πιο πάνω από τη διαχείριση μίας εκμετάλλευσης βρίσκεται η κυβερνητική πολιτική σχετικά με την κτηνοτροφία. Για παράδειγμα, η επαρχία Ningxia αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να παρέχει προνόμια και ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις γαλακτοπαραγωγής που θα εγκαθίσταντο στην περιοχή. Σήμερα, έχει εξελιχθεί στον γαλακτοπαραγωγικό πυρήνα της Κίνας, σημειώνοντας αύξηση ζωικού κεφαλαίου κατά 25% μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, από 437.000 σε 574.000 βοοειδή.

Παράλληλα με τις φάρμες, και οι επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος έχουν ξεκινήσει και συρρέουν στην περιοχή, ενώ η παρουσία νέων και τεχνολογικά προηγμένων επιχειρήσεων ώθησε και τους πιο παραδοσιακούς στάβλους στο να εκσυγχρονιστούν, ανεβάζοντας τον μέσο όρο γαλακτοπαραγωγής κατακόρυφα.