Έρχεται στη Βουλή τον Απρίλιο ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης
Τον Απρίλιο αναμένεται να εισέλθει για κύρωση στη Βουλή ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει αυτή την περίοδο ειδική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.
Τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που θα εισαγάγει ο νέος Κώδικας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός, όπως επισήμανε ο κ. Λιβάνιος, προβλέπει ότι το τελικό κείμενο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης θα είναι έτοιμο σε περίπου πέντε μήνες και το επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή που συστάθηκε από το ΥΠΕΣ, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, εκπροσώπων της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ, δικαστικών αρχών, πανεπιστημιακών κ.ά.
«Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε, να ισχυροποιήσουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και να κλείσουμε και σε αυτό το κομμάτι ένα χάσμα που έχουμε με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και, επομένως, και πολύ περισσότερους πόρους», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος. Ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα συγκεντρώσει διάσπαρτες διατάξεις, που υπάρχουν σε εκατοντάδες νομοθετήματα, αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2025, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης.
Τι θα περιλαμβάνει
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι οι περιφέρειες δεν έχουν πουθενά κωδικοποιημένες διατάξεις. «Ο πυρήνας των διατάξεων είναι στον Καλλικράτη, στον νόμο 3852, ισχύει εν μέρει ο κώδικας νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ισχύουν και πάρα πολλά νομοθετήματα που έχουν γίνει από το 2000 μέχρι σήμερα και ισχύει και όλο το πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης που έρχεται κληρονομιά από τότε που οι νομαρχίες ήταν μη αιρετές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με τον νέο Κώδικα «έχουμε την ευκαιρία και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ταυτόχρονα, να ανοίξουμε όλα τα θέματα, από το πώς εκλέγονται οι περιφερειακές αρχές, πώς είναι η διακυβέρνηση, το μεγάλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων –εκεί έχει να γίνει πάρα πολλή δουλειά–, το κομμάτι της εποπτείας των πράξεων, πώς αυτή θα γίνεται και αποτελεσματικά, αλλά και γρήγορα ταυτόχρονα, το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης, το κομμάτι των περιφερειακών ταμείων ανάπτυξης».
Ειδικά, σε ό,τι αφορά τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι στόχος είναι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθούν προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απορροφητικότητάς τους.
Ο νέος τρόπος εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόταση που αφορά τον νέο τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, επισημαίνοντας ότι είναι ένας διάλογος που γίνεται ελεύθερα, συζητιούνται όλα τα θέματα και προκειμένου να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, τίθενται τα θέματα εγκαίρως, σε μια επιτροπή που μετέχουν, πλην των αιρετών εκπροσώπων, και ειδικοί επιστήμονες.
«Η κυβέρνηση έκανε εγκαίρως τις προτάσεις της, έχοντας διαπιστώσει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το σύστημα των δύο γύρων χρειάζεται μάλλον μία αλλαγή, γιατί η αποχή που σημειώθηκε στον δεύτερο γύρο, π.χ. και των περιφερειακών εκλογών, ήταν πολύ μεγάλη και δεύτερον είναι ότι οι παθογένειες είναι γνωστές, τις οποίες όλοι τις ξέρουμε, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναφέρονται. Γι’ αυτό προτείναμε ένα σύστημα εκλογής σε έναν γύρο με τη δυνατότητα επιλογής στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου και δεύτερου συνδυασμού», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα που προτείνεται θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα αναλυτικά στην ειδική επιτροπή.
Επισημαίνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Λιβάνιος συνεχάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η επιλογή, η εκλογή και η αποδοχή του από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο πέρα από μεγάλη τιμή για τον ίδιο συνιστά και μεγάλη τιμή για την αυτοδιοίκηση».