Έρχονται τον Απρίλιο: Μειωμένη αιρεσιμότητα στην ΚΑΠ και αποσυμφόρηση των αντιμέτρων στους δασμούς Τραμπ

Σε κινήσεις ματ… προχωρά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Κομισιόν σε μια προσπάθεια αφενός να αμβλύνει τις δυσκολίες που ταλανίζουν την ευρωπαϊκή γεωργία, αφετέρου να καλλιεργήσει ένα πιο αισιόδοξο κλίμα, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία για τη μελλοντική χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής.
Απλούστευση GAEC
Η πρώτη κίνηση θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, με τον επίτροπο Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, να ανακοινώνει την πρώτη δέσμη μέτρων απλοποίησης της τρέχουσας ΚΑΠ 2023-2027. Όπως αποκάλυψε ο Χάνσεν, μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 19/3, αυτή η πρώτη δέσμη μέτρων θα επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, στην αιρεσιμότητα, στην οποία, όπως σημείωσε, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια απλούστευσης, γεγονός που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους παραγωγούς. Μάλιστα, σημείωσε ότι εξετάζονται οι «καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές» (GAEC), ενώ προανήγγειλε ότι θα καταργηθεί η ετήσια δήλωση επιδόσεων από τα κράτη-μέλη.
Θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Όπως εξήγησε ο Χάνσεν, το διοικητικό άχθος δεν αφορά μόνο την ΚΑΠ, αλλά καταγράφεται και σε άλλες πολιτικές, κοινοτικές, εθνικές και περιφερειακές. «Στο δεύτερο πακέτο απλοποίησης που θα υποβάλω προς τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, θα εμβαθύνουμε στην απλοποίηση που θα αφορά και άλλους τομείς πολιτικής», αποκάλυψε.
Δασμοί και ζωοτροφές
Η δεύτερη κίνηση αφορά τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στις αρχές Απριλίου να αφαιρεθούν κάποια γεωργικά προϊόντα από τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στα νέα αντίμετρα της ΕΕ.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, πολλοί ευρωβουλευτές μετέφεραν την αγωνία τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των οινοπαραγωγών για τον «εμπορικό πόλεμο» που ελλοχεύει. Κι αυτό γιατί στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σπόροι αραβοσίτου που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ζωοτροφών. «Βγάλτε τα από τον κατάλογο», κάλεσε την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Piotr Muller.
Πικρό… κρασί
Την ίδια ώρα, Γάλλοι και Ιταλοί ευρωβουλευτές μεταφέρουν τον τρόμο των οινοπαραγωγών για τις απειλές Τραμπ περί επιβολής δασμών 200% σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν αρθούν οι δασμοί 50% στο ουίσκι. «Ο κατάλογος είναι προσωρινός και επανεξετάζεται», απάντησε ο Χάνσεν, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Κομισιόν να αφαιρέσει κάποια γεωργικά προϊόντα. «Εξάλλου, προτιμώ τις διαπραγματεύσεις από τις αντεπιθέσεις», είπε όλο νόημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίτροπος μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να αναζητήσει νέες αγορές (στο πλαίσιο αυτό θα ταξιδέψει ο ίδιος στην Ιαπωνία τον Ιούνιο).
Πρότυπα παραγωγής
Στα άμεσα σχέδια της Κομισιόν είναι, όπως διαβεβαίωσε ο επίτροπος, η μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής που εφαρμόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα, ιδίως όσον αφορά τα φυτοφάρμακα και την καλή μεταχείριση των ζώων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα θεσπίσει αρχή, σύμφωνα με την οποία τα πλέον επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ για υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους δεν θα επιτρέπεται να επιστρέφουν στην ΕΕ μέσω εισαγόμενων προϊόντων. Μάλιστα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη γραμμή δράσης της σχετικά με την εμβάθυνση της αμοιβαιότητας στα κράτη-μέλη, για περαιτέρω επεξεργασία.
Στη σκιά του νέου ΠΔΠ
Οι διορθωτικές κινήσεις της Κομισιόν έρχονται σε μία κρίσιμη για το μέλλον της ΚΑΠ στιγμή, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2028-2034, οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν θα έχουν το δικό τους Ταμείο.
Με μια φωνή πολλοί ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν μέσω του επιτρόπου Γεωργίας να μην κάνει το λάθος και συγχωνεύσει το γεωργικό με το ταμείο της Πολιτικής Συνοχής. «Χωρίς χρήματα, δεν θα πιάσει τόπο καμία προσπάθεια. Καλό το όραμα της Κομισιόν, αλλά πρέπει και να εφαρμοστεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά απευθυνόμενοι στον Χάνσεν. «Τον τελικό λόγο έχουν οι κυβερνήσεις σας», απάντησε ο τελευταίος, αν και έσπευσε να τονίσει πως θα δώσει τη μάχη του για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών.
Σοκ αποεπένδυσης
Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, με νεότερη ανακοίνωσή της και ενόψει της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (20-21 Μαρτίου), η δεξαμενή σκέψης Farm Europe ζητά έναν ισχυρό προϋπολογισμό για τη γεωργία. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει «σοκ αποεπένδυσης που συνεχίζεται για πάνω από μια δεκαετία και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή γεωργία».
Για τη Farm Europe, ο πληθωρισμός, η διεύρυνση της ΕΕ προς την Ουκρανία, η ικανότητα ή όχι να ανοικοδομηθεί ένα κοινό όραμα και η προθυμία να ξεπεραστούν από κοινού οι παγκόσμιες προκλήσεις θα αποτελέσουν κάποιους από τους κύριους μοχλούς των επικείμενων διαπραγματεύσεων.
Να θυμίσουμε ότι στις 12 Φεβρουαρίου η Κομισιόν δημοσίευσε ανακοίνωση με θέμα «Ο δρόμος για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ)», στην οποία περιγράφονται οι βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις, που θα διαμορφώσουν τον σχεδιασμό του επόμενου ΠΔΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη μέχρι την 6η Μαΐου 2025 επτά δημόσιες διαβουλεύσεις, παρέχοντας σε φορείς και πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.