Έρευνα JRC: Καινοτόμος φωτοβολταϊκή τεχνολογία θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας της ΕΕ

Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη καινοτόμων διπλών φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσανατολισμένων ανατολικά και δυτικά, αντί της συμβατικής δομής με νότιο προσανατολισμό, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην οριοθέτηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας, στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στην ενίσχυση της πορείας της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως καταγράφει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC).
Η ανάπτυξη διάφορων τύπων φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως τα κάθετα φωτοβολταϊκά πάνελ, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των διακυμάνσεων της παραγωγής και της αξίας της ηλιακής ενέργειας και να σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας.
Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, της κυμαινόμενης, δηλαδή, αξίας ηλιακής ενέργειας με τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, η μελέτη –με επικεφαλής το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Επιτροπής– χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με την παραγωγή φωτοβολταϊκών δύο «προσώπων», αναλύοντας τα ενεργειακά συστήματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στις βαλκανικές χώρες. Τα δεδομένα αυτά παράγονται από το Φωτοβολταϊκό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (PVGIS) του JRC και το εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ηλιακής Εγκατάστασης Δοκιμών (ESTI).
Το μοντέλο παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στην τρέχουσα απόδοση του ενεργειακού συστήματος (όσον αφορά το κόστος, την τιμή και τις περικοπές ή τις μειώσεις της ενεργειακής παραγωγής), τη χρήση των πόρων και της τεχνολογίας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όταν τα καινοτόμα φωτοβολταϊκά δύο «προσώπων» ενσωματώνονται σε μεγάλη κλίμακα στην ηλιακή εγκατάσταση, προκύπτουν τέσσερα κύρια μοτίβα:
- Υψηλότερη αξία ηλιακής ενέργειας: Με την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής ζήτησης, τα φωτοβολταϊκά δύο «προσώπων» μπορούν να πάρουν υψηλότερες τιμές για την παραγωγή τους.
- Χαμηλότερες βασικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας: Η πιο σταθερή παραγωγή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
- Περισσότερη παραγωγή σε ηλιόλουστες περιοχές: Οι χώρες με άφθονη ηλιοφάνεια μπορούν να μεγιστοποιήσουν το ηλιακό τους δυναμικό.
- Βελτίωση του καταμερισμού της ενέργειας: Οι καλά συνδεδεμένες χώρες μπορούν να εισάγουν περισσότερη ενέργεια από τους «γείτονές» τους, προωθώντας ένα πιο ολοκληρωμένο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.
Καθώς αυτού του είδους τα φωτοβολταϊκά συλλαμβάνουν το φως του ήλιου και από τις δύο πλευρές, είναι κατάλληλα για να τοποθετηθούν κάθετα προς την Ανατολή και τη Δύση. Αυτή η φαινομενικά απλή αλλαγή στον προσανατολισμό επιτρέπει τη μετατόπιση της αιχμής της ηλιακής παραγωγής στις πρωινές και βραδινές ώρες, βοηθώντας στην εξομάλυνση των διακυμάνσεων των τιμών.