Έρευνα: Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη Σελήνη
Μετά το περσινό επίτευγμα της καλλιέργειας φυτών σε δείγματα σεληνιακού εδάφους, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να πραγματοποιεί άλματα στο συγκεκριμένο πεδίο.
Υπενθυμίζεται ότι, μόλις πέρυσι, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ είχαν καταφέρει να καλλιεργήσουν στο σκουρόχρωμο σεληνιακό έδαφος σπόρους Arabidopsis thaliana (αραβίδοψη), ενός μικρού ανθοφόρου φυτού που ευδοκιμεί στην Ευρασία και την Αφρική. Για να το πετύχουν, πρόσθεσαν στο έδαφος θρεπτικές ουσίες και νερό.
Στο πλαίσιο εκείνης της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology, το φυτό όντως βλάστησε, ωστόσο δεν αναπτύχθηκε τόσο δυναμικά στο δείγμα σεληνιακού υλικού όσο στη γήινη ηφαιστειακή τέφρα που χρησιμοποιήθηκε για συγκριτικούς σκοπούς. Κάτι τέτοιο υποδήλωνε ότι το σεληνιακό έδαφος θα μπορούσε να βοηθηθεί ώστε να γίνει πιο γόνιμο.
Στη νέα έρευνα, Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα συγγενικό φυτό του καπνού, το οποίο ονομάζεται Nicotiana benthamiana. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κίνας (CAU) στο Πεκίνο, χρησιμοποιώντας προσομοιωμένο σεληνιακό έδαφος, δεδομένου ότι υπάρχει ελάχιστο απόθεμα γνήσιων δειγμάτων στη Γη, και αυτά δύσκολα παραχωρούνται για μελέτες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηφαιστειακό υλικό από τα βουνά Changbai στην επαρχία Jilin της Βορειοανατολικής Κίνας για να δημιουργήσουν έδαφος με παρόμοιες χημικές και φυσικές ιδιότητες με τον σεληνιακό ρεγόλιθο.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της εισαγωγής τριών βακτηρίων
Όπως αναφέρει το Reuters, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, είναι ότι οι ερευνητές μετέτρεψαν το αφιλόξενο σεληνιακό έδαφος σε γόνιμο εισάγοντας τρία είδη βακτηρίων που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα του φωσφόρου, ενός σημαντικού θρεπτικού συστατικού των φυτών: τα Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium και Pseudomonas fluorescens.
Η χρήση των παραπάνω βακτηρίων συνέβαλε στην ανάπτυξη φυτών με μακρύτερους μίσχους και ρίζες, καθώς και με πιο βαριά και πλατιά φυλλώματα, σε σύγκριση με εδάφη όπου δεν είχαν εισαχθεί τα ίδια μικρόβια.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η δράση των βακτηρίων κατέστησε το έδαφος πιο όξινο. Αυτό το περιβάλλον χαμηλού pH προκάλεσε την απελευθέρωση του φωσφόρου στο έδαφος, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα του τελευταίου για τα φυτά.
«Μελλοντικά, ίσως μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μικρόβια για να μετατρέψουμε τον σεληνιακό ρεγόλιθο σε βιοφιλικό υπόστρωμα για καλλιέργεια φυτών σε σεληνιακά θερμοκήπια», δήλωσε ο ερευνητής Yitong Xia από το CAU, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που –όπως και η προγενέστερή της– δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology.