Οτιδήποτε χρειάζεται ένα αγρόκτημα μπορεί να γίνει με φυσική δόμηση και απλές βιώσιμες τεχνολογίες. Φτιάχνουμε κελάρι και αποθήκες. Οι λάκκοι που ανοίγουμε για να πάρουμε χώμα γίνονται λίμνες για πότισμα. Φυσικές πισίνες στις οποίες λειτουργεί με βιολογικός καθαρισμός με φυτά τα οποία οξυγονώνουν το νερό, όπως τα καλάμια. Επίσης φτιάχνουμε ηλιακούς φούρνους για να μαγειρεύεις, τζάκια, καμινάδες και ηλιακά ξηραντήρια για να ξεραίνεις τις ντομάτες τα φρούτα τα βότανα κτλ..

Το τελευταίο καλοκαιρινό μας εργαστήριο μας για τη φυσική δόμηση θα γίνει στις Πρέσπες. Φιλοξενούμενοι της σχολής καλών τεχνών του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, θα διαμορφώσουμε τον υπαίθριο χώρο του κτιρίου της σχολής στου Ψαράδες, με μια υπαίθρια κατασκευή που θα περιλαμβάνει κουζίνακο, ξυλόφουρνο, ψησταριά, rocket stove, νεροχύτη, τοίχους και παγκάκια. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι ο στοιβαχτός πηλός (cob), τα πλιθιά, ο τσατμάς, οι γαιόσακοι και παλιά ρούχα βουτηγμένα στον ασβέστη. Θα σοβατίσουμε επίσης με φυσικά υλικά.

Θεματολογία θεωρίας:
-Επιλογή των κατάλληλων υλικών για χτίσιμο.
-Θεωρία του πηλού.
-Θεμελίωση.
-Tοιχοποιίες από φυσικά υλικά (cob, πλιθιά, γαιόσακοι, αχυρόμπαλες, αχυροπηλός, τσατμάς, rammed earth, poured earth).
-Στέγες
-Φυσικά επιχρίσματα.
-Πατώματα
-Φυσικές βαφές.
-Ενεργειακός σχεδιασμός.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Στόχος είναι να υπάρχει καθημερινά μια οκτάωρη (+) ενασχόληση με ενδιάμεση διακοπή για ελαφρύ γεύμα και θεωρία.
Τόπος: Το κτίριο της σχολής στου Ψαράδες των Πρεσπών, ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη Πρέσπα.
Διαμονή: Οι πρώτοι 20 στο κτίριο της σχολής και οι υπόλοιποι με σκηνές στον αύλειο χώρο.
Χρόνος: Aπό την Πέμπτη 25, μέχρι και την Κυριακή 28 Αυγούστου, με συγκέντρωση και ενημέρωση των συμμετεχόντων το απόγευμα της Πέμπτης.

Τι χρειάζεται να φέρετε μαζί σας; Ρούχα που δεν σας πειράζει να λερωθούν στη δουλειά, γαλότσες, καπέλο και σαγιονάρες και το σημαντικότερο καλή διάθεση! Όσοι έχετε κάποιο μουσικό όργανο, φέρτε το και αυτό.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Στείλτε μέηλ στο kostas(παπάκι)cob.gr με την ένδειξη “συμμετοχή στο εργαστήριο φυσικής δόμησης” στο οποίο να αναγράφεται το όνομά σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το από που θα έρθετε. Εναλλακτικά τηλεφωνήστε στο 6932568126 (Κώστας). Θα χρειαστοεί να καταβάλετε 75 ευρώ, ποσό προορίζεται να καλύψει τα έξοδα του σεμιναρίου, τη φιλοξενία στο χώρο του Πανεπιστημίου και συμπεριλαμβάνει πλήρη διατροφή (χορτοφαγική).

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το δημοσιευμένο θέμα: Σπίτια πλασμένα από πηλό