Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ – 9-19 Απριλίου 2017

Η ομάδα του Οικοχωριού ΣΚΑΛΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας και τον Παναγιώτη Μανίκη σας προσκαλούν σ’ ένα εργαστήριο με θέμα: “Φυσική Καλλιέργεια και δημιουργία Κοινότητας”

“Το μυστικό της αλλαγής είναι να μην επικεντρώνουμε τις ενέργειές μας πολεμώντας το παλιό, αλλά χτίζοντας το νέο.” Σωκράτης

  • Πώς μπορούμε να πετύχουμε την αυτάρκεια σε διατροφικό επίπεδο, σε επίπεδο υγείας, σε νοητικό επίπεδο;
  • Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τον αληθινό τρόπο ζωής σε περίοδο κρίσης;
  • Πώς μπορούμε να νοιώσουμε την φύση σαν μέρος του όλου;

Μια εγγύτερη ματιά στο εργαστήρι:

  1. Φυσική Καλλιέργεια: δημιουργία λαχανόκηπου, οπωρώνα, καλλιέργεια σιτηρών και οσπρίων. Η μέθοδος των σβώλων σαν απάντηση στην ερημοποίηση. Δημιουργία άνυδρων αγροκτημάτων.
  2. Αυτάρκεια: παρασκευή ψωμιού με προζύμι, βότανα για ένα πρακτικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών, άγρια χόρτα της εποχής, σαπούνι, κηραλοιφές.

Χτίζοντας κοινότητα: ντοκιμαντέρ, κύκλοι μοιράσματος, yoga, forum, γιορτές…

Εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας και δημιουργία Κοινότητας

Συναντιόμαστε:
Χτίζοντας Κοινότητες και αγκαλιάζοντας την ποικιλότητα. Η δημιουργία μιας δυνατής Κοινότητας χρειάζεται να βασίζεται στο σεβασμό της ποικιλότητας, που οδηγεί στην σταθερότητα και την ευελιξία μέσα από την αρμονία.
Γιορτάζοντας το δώρο της ζωής και δημιουργώντας κοινωνικούς δεσμούς.
Μαθαίνοντας για την Φυσική Καλλιέργεια σαν παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον. Δράσεις ενάντια στην ερημοποίηση.

Παναγιώτης Μανίκης:
Γεννήθηκε το1950. Σπούδασε γεωπονία αλλά στα 30 του, μετά από μια σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την καριέρα του ως γεωπόνος και πήγε στην Ιαπωνία να μάθει τη Μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, από τον Masanobu Fukuoka, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τη φιλοσοφία της Φυσικής Καλλιέργειας. Ταξίδεψε με τον Fukuoka στην Ευρώπη και την Αφρική και το 1989 άρχισε να δημιουργεί το δικό του φυσικό αγρόκτημα, ένα μικρό παράδεισο κοντά στην Έδεσσα. Το 1998, μαζί με τον Fukuoka οργάνωσαν τη μεγαλύτερη σπορά που έγινε ποτέ, σπέρνοντας εκατοντάδες τόνους σπορόσβωλων (seed pellets) σε μια περιοχή 100.000 στρεμάτων. Το 2009 μαζί με τον Damian Colucci οργάνωσαν ένα γύρο στην Αργεντινή, με πολλά εργαστήρια από την Παταγονία έως τη Βολιβία, διαδίδοντας την πρόταση για μια αυτάρκη ζωή μέσω της Φυσικής Καλλιέργειας. Από τότε και στο εξής, εργάζεται διαδίδοντας την ιδέα της αυτονομίας ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση, οργανώνοντας πρακτικά εργαστήρια, ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς να καλλιεργούν την τροφή τους και να γίνουν αυτάρκεις. Σχολικοί κήποι, αστικοί κήποι για ανέργους, μεγάλες σπορές για την εξυγείανση ερημωμένων βουνών και το Σχολείο της Αυτάρκειας είναι οι κύριες δραστηριότητες του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλεισοχώρι της Έδεσσας.

Το Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ είναι μια προσπάθεια για δημιουργία ενός οικολογικά φιλικού και κοινοτικού τρόπου ζωής. Ονειρευόμαστε το Οικοχωριό ως μια ζωντανή και ανοιχτή κοινωνική πρόταση, που μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβατικές δομές του ανταγωνισμού και του φόβου με αυτές της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ μας και με την ίδια τη ζωή.

Αυτή τη στιγμή στο Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ ζουν τέσσερις ενήλικες και τρία παιδιά. Παράλληλα μας υποστηρίζει με διάφορους τρόπους ένα πλατύ δίκτυο φίλων και συλλογικοτήτων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαστε μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Οικολογικών Χωριών (GEN).

Πληροφορίες και συνθήκες: Αυτό το εργαστήριο σχεδιάζεται για περίπου 30 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες: Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία, Κύπρο, Ισπανία, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Συρία, Λίβανο…

Γλώσσα: Αγγλικά, ελληνικά

Τιμές: Αναλόγως με τις δυνατότητές σας, η συνιστώμενη συμμετοχή είναι 200.- euro. Θέλουμε να προσφέρουμε αυτό το εργαστήριο σε πολύ χαμηλά κόστη ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν. Τα κόστη καλύπτουν τα κύρια έξοδα διατροφής και διαμονής. Επισκέψεις, μεταφορές ή εκδρομές δεν περιλαμβάνονται. Ο Παναγιώτης Μανίκης όπως και οι συντονιστές ομάδων, οι οργανωτές και τα μέλη του Οικοχωριού ΣΚΑΛΑ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Κρατήσεις και ακυρώσεις έως 25.03.2017: Έγκαιρη κράτηση είναι επιθυμητή. Μπορείτε να κάνετε κράτηση στο e-mail. [email protected]

Διαμονή: Οι επισκέπτες στη ΣΚΑΛΑ μένουν σε κοινά σπιτάκια ή σε μεγάλες σκηνές το καλοκαίρι. Για τη διαμονή σας παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας sleeping bag ή κουβέρτες, όπως και πετσέτες, βιοδιασπώμενα προϊόντα υγιεινής, φακό, σημειωματάριο…

Διατροφή: Η διατροφή είναι χορτοφαγική, μαγειρεμένη σε κοινοτική κουζίνα.

Παιδιά και Νέοι: Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα στις καλοκαιρινές συναντήσεις. Άλλες εποχές δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε παιδική φροντίδα. Οι συμμετέχοντες σε εργαστήρια κάτω των 18 ετών χρειάζονται γραπτή άδεια γονέων ή κηδεμόνων.

Άφιξη: Είναι καλό να φτάσετε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, έτσι ώστε να μπορούμε να αρχίσουμε το πρωί της 9ης Απριλίου. Το εργαστήριο τελειώνει στις 3μμ της 19ης Απριλίου.

Πού μπορείτε να μας βρείτε; Το Οικοχωριό Σκάλα βρίσκεται στα ΝΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, σε μια σχετικά «απείραχτη» περιοχή.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ προς το Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ κοντά στο ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ.

Από Θεσσαλονίκη παίρνετε την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας.
Περνάτε τον Άγιο Βασίλειο και το Βασιλούδι και όταν φτάνετε στη Γερακαρού, στο φανάρι, στρίβετε δεξιά για Ζαγκλιβέρι.
Μετά από αρκετά χιλιόμετρα περνάτε το καφέ «Πλατανόραμα» και ύστερα από 800 μέτρα περίπου υπάρχει μία ταμπέλα που γράφει «Φαράγγι Σκάλας». Αν φτάσετε στο χωριό Ζαγκλιβέρι σημαίνει ότι προσπεράσατε την ταμπέλα.

Στη ταμπέλα στρίβετε δεξιά σ’ ένα χωματόδρομο. Στη πρώτη διασταύρωση (κάθετος χωματόδρομος) συνεχίζετε ευθεία και στην επόμενη διασταύρωση «Υ» πάτε δεξιά. Προχωράτε και περνάτε δύο εκκλησάκια.
Συνεχίζετε ώσπου στο δεξί σας χέρι βρίσκετε μία μεταλλική ψευτόπορτα που είναι η κατηφορική είσοδος στο κτήμα της «Σκάλας» (η αρχή της εισόδου είναι δασάκι).
Καλώς ορίσατε!

Πληροφορίες: [email protected]