Εργάτες από Ινδία και Ταϊλάνδη αναζητούν οι κτηνοτρόφοι στη Γαλάτιστα

Αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε εργατικά χέρια είναι οι κτηνοτρόφοι στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και, μάλιστα, σε μια περιοχή όπου εκτρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιγοπροβάτων στον νομό (περίπου 35.000-40.000 αιγοπρόβατα) και κατ’ επέκταση από τους μεγαλύτερους σε αριθμό στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν δεκάδες κτηνοτρόφοι της περιοχής κατέθεσαν αίτηση στην αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μετάκληση εργατών γης από το Πακιστάν. Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν μαζικά, ενώ κατατέθηκαν κανονικά, πληρώθηκαν ατομικά παράβολα των 200 ευρώ και παρά το γεγονός ότι στην αρχή η αποκεντρωμένη ήταν θετικά διακείμενη στο όλο θέμα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, οι κτηνοτρόφοι ακολούθησαν όλα τα βήματα που προβλέπονται στις διαδικασίες για τη μετάκληση των εργατών από τρίτες χώρες και κατέθεσαν τα σχετικά χαρτιά. «Ωστόσο, όλες οι αιτήσεις απορρίφθηκαν μόλις κλήθηκαν για τη σχετική συνέντευξη, από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ. Εκτός από τον χρόνο που πέρασε, έχουμε ξοδέψει και χρήματα για αυτήν τη διαδικασία, που δυστυχώς θα πάνε χαμένα», επισημαίνει.

Ινδία και Ταϊλάνδη

Αυτήν τη στιγμή, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αναζητούν εργατικό δυναμικό από άλλες περιοχές του πλανήτη και έχουν ήδη κινήσει σχετική διαδικασία για εργάτες γης από την Ινδία και την Ταϊλάνδη. «Ήδη, το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εργατικών το κάλυπταν οι Αλβανοί, οι οποίοι δεν έρχονται πια.

Το θέμα με την έλλειψη εργατικών χεριών επιδεινώθηκε από πέρσι και για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να φέρουμε εργάτες από την Ινδία, αλλά και την Ταϊλάνδη», σημειώνει ο κ. Τσιαρτσιαφλής (φωτό) και προσθέτει πως έχει ήδη κινηθεί η σχετική διαδικασία και βρίσκονται σε αναμονή των απαντήσεων.

Όπως ενημερώνει, επίσης, ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, περισσότεροι από 50 κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει αιτήσεις για μετακλήσεις εργατών από τις συγκεκριμένες περιοχές. «Περιμένουμε το συντομότερο δυνατό να βγει η απόφαση και να δοθεί το πράσινο φως, γιατί έχουμε ξεκινήσει αγροτικές εργασίες, οι οποίες θα ενταθούν το προσεχές διάστημα. Χρειαζόμαστε άμεσα βοηθητικό προσωπικό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, γιατί τότε γεννούν τα κοπάδια και, παράλληλα, ξεκινούν οι αγροτικές εργασίες στα χωράφια. Μέχρι τότε είναι όλα ανοιχτά», καταλήγει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

Σημειώνεται πως και από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον για τη διευκόλυνση της έλευσης μετακλητών εργατών που θα εργαστούν στην κτηνοτροφία.