Εργάτες γης: Νόμος η συμφωνία Ελλάδας – Μπαγκλαντές για τη νομιμοποίηση 14.000 πολιτών

Ψηφίστηκε στη Βουλή το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές και απομένει η δημοσίευση σε ΦΕΚ για να τεθεί σε ισχύ. Για την εξέλιξη αυτή είχε ενημερώσει μέσω της «ΥΧ» ο πρέσβης του Μπαγκλαντές Ashud Ahmed (φωτό) σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας στα τέλη Μαΐου.

Όπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας που είχε συνταχθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στην Ντάκα, 15.000 πολίτες από το Μπαγκλαντές που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα θα μπορούν να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο οι εν λόγω θα διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο κάθε εργάτης θα μπορεί να απασχολείται στα χωράφια για έως εννέα μήνες ετησίως και τους υπόλοιπους τρεις θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του. Το μνημόνιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα μετακίνησης στην Ελλάδα έως 4.000 πολιτών από το Μπαγκλαντές σε ετήσια βάση για την απασχόλησή τους στον πρωτογενή τομέα με το ίδιο καθεστώς, δηλαδή με προσωρινές άδειες παραμονής διάρκειας πέντε ετών.

Από τη στιγμή που η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, οι πολίτες του Μπαγκλαντές θα μπορούν να κάνουν αίτηση για απόκτηση άδειας παραμονής έως 180 μέρες μετά την ενεργοποίηση του νόμου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι αρκετή από μόνη της για να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις στις απαραίτητες υποδομές και προβλέψεις για την ομαλή διαμονή των Μπαγκλαντεσιανών, κάτι που έχει επισημανθεί από την πλευρά των εκπροσώπων του ασιατικού κράτους και βρήκε σύμφωνες τις ελληνικές αρχές.

Προετοιμασίες για την έλευση Βιετναμέζων από του χρόνου

Για τα συμπεράσματα της επίσκεψής του στο Βιετνάμ στις αρχές του μήνα μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Όπως εξήγησε, προετοιμάστηκε το έδαφος ώστε από την ερχόμενη σεζόν να υπάρχουν διαθέσιμα εργατικά χέρια από την ασιατική χώρα: «Η επίσκεψη έγινε με στόχο από την ερχόμενη σεζόν να απασχοληθεί σημαντικός αριθμός εργατών στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Υπάρχουν τρία θετικά στην υπόθεση: Πρώτον, το Βιετνάμ διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο για την έξοδο των πολιτών του από τη χώρα και την απασχόλησή τους σε άλλες χώρες. Δεύτερον, υπάρχουν γραφεία που αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν αυτές τις εργασίες. Τρίτον, οι προξενικές μας αρχές στο Ανόι δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή, καθώς θα χρειαστεί να διεξάγονται συνεντεύξεις στους εργάτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, εκκρεμεί η διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων, αλλά θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών, που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι οι πολίτες του Βιετνάμ θα πρέπει ενδεχομένως να επωμιστούν τα έξοδα της μετάβασής τους μέχρι τη χώρα μας, γι’ αυτό θα πρέπει να πειστούν ότι το όφελος για τους ίδιους θα είναι σημαντικό». Σε ερώτημα της «ΥΧ» αν θα χρειαστεί κάποια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση των εργατών γης από μη γηγενείς πολίτες, ο κ. Γιαννακάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι δυνατότητες που δίνει το υφιστάμενο πλαίσιο είναι επαρκείς.