Εργάτες γης: Πιέζει ο χρόνος για τα κεράσια, οι φορτωµένες µηλιές και αχλαδιές ανεβάζουν το κόστος αραιώµατος

Αντιμέτωπο με τον χρόνο συλλογής του κερασιού βρίσκεται το σύνολο των παραγωγών της χώρας, καθώς η μεγάλη έλλειψη εργατών γης έχει θέσει σε κίνδυνο τη φετινή σεζόν. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ωριμάσει και βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα, ρισκάροντας υπερωρίμανση, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, αλλά και προσβολή από ασθένειες και έντομα.

Οι κίνδυνοι αυτοί που ελλοχεύουν δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα από την οποία εξαρτάται και η τιμή του προϊόντος.

Λύση για τη συγκομιδή στην Αγιά οι πρόσφυγες

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιών της επαρχίας Αγιάς, λόγω χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος και αύξησης των ημερομισθίων των αλλοδαπών εργατών γης. Οι Αλβανοί εργάτες γης, που συνήθως απασχολούνται στα χωράφια, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ζητώντας αύξηση του ημερομισθίου από 35 στα 40 ευρώ, αίτημα που ικανοποιήθηκε αναγκαστικά από τους παραγωγούς, μια και τα κεράσια δεν μπορούν να μείνουν για μέρες αμάζευτα στο δέντρο.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λάρισα, έφερε δοκιμαστικά σε ορισμένα χωράφια Σομαλούς εργάτες γης, οι οποίοι τις πρώτες μέρες απασχόλησης έδειξαν να προσαρμόζονται στις συνθήκες εργασίας. «Το ζήτημα, βέβαια, είναι η διάρκεια και η αντοχή τους», σύμφωνα με Αγιώτη παραγωγό.

Από την πλευρά τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αγιάς με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη εργατών γης, που είναι «αποτέλεσμα κρατικής ολιγωρίας και πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση και να επιλύσει το πρόβλημα, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες διαμονής, διαβίωσης και μετακίνησης των εργατών. Το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα κεράσια και, στη συνέχεια, τα μήλα που σε λίγες μέρες θα χρειαστούν αραίωμα, καθώς και άλλα προϊόντα της Αγιάς. Η έλλειψη αυτή δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία των αγροτών, οι οποίοι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια, αλλά σε ολιγωρία των αρχών και της κυβέρνησης. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό για τις καλλιέργειες της περιοχής».

Άμεσα διακρατικές συμφωνίες

Οι παραγωγοί προτείνουν να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες με χώρες της Βόρειας Αφρικής, με αφορμή τις αυξημένες ροές προσφύγων που παρατηρούνται προς τη χώρα μας, λόγω επισιτιστικής κρίσης ή σε εθνικό επίπεδο να επιτραπεί σε ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να απασχοληθούν στα χωράφια, δίχως να χάσουν τη σχετική επιδότηση.

Να σημειωθεί ότι στα 10.000 στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες της επαρχίας απαιτούνται περίπου 2.000-2.500 εργάτες γης και σήμερα απασχολούνται περίπου 700! Πάντως, αν συνεχιστεί το πρόβλημα, οι αγρότες κερασοπαραγωγοί όπως φαίνεται θα συνεργαστούν μεταξύ τους, με οικογένειες και φίλους να πηγαίνουν από χωράφι σε χωράφι για να μη μείνει ασυγκόμιστο το προϊόν.

Όσον αφορά την εξέλιξη της παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικο, αυτή εξελίσσεται κανονικά, με ιδανικά μεγέθη κερασιών. Ο συνεταιρισμός προσδοκά να συγκομίσει περίπου 150 τόνους. Όσον αφορά την τιμή πώλησης, τα μεγάλα σε μέγεθος κεράσια πωλούνται αυτήν τη στιγμή 2,60 ευρώ/κιλό και τα μικρότερα 1,70 ευρώ/κιλό.

Συγκρατημένες οι προβλέψεις στην Αρκαδία

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η απόδοση του κερασιού στη φετινή καλλιέργεια, αν και οι ζημιές δεν λείπουν λόγω της χαλαζόπτωσης των τελευταίων ημερών. Όλα δείχνουν, όμως, ότι η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή που έδωσε μικρή παραγωγή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Η καλλιέργεια του κερασιού σε 750 στρέμματα παραμένει κυρίαρχη έναντι της καλλιέργειας του βύσσινου σε 200 στρέμματα. Ο παραγωγός Νίκος Χαραλαμπάκης, αναφερόμενος στην πορεία του κερασιού, δηλώνει ότι «πάμε για μία χρονιά με αυξημένη παραγωγή, αφού τα δέντρα είναι γεμάτα και οι όποιες ζημιές έγιναν από το χαλάζι των τελευταίων ημερών δεν αναμένεται να επηρεάσει.

Το κακό είναι ότι ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί, αλλά ούτε καν ενημερωθεί για τις ζημιές της περασμένης χρονιάς. Φυσικά, δεν έχουμε την παραγωγή της Μακεδονίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κύριος όγκος του κερασιού να κατευθύνεται στις λαϊκές αγορές. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα την τιμή, αλλά η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πελατών μας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας». Για την αύξηση της καλλιέργειας, ο Νίκος Χαραλαμπάκης αναφέρει ότι «οι καλές ποιότητες θα έχουν μία τιμή περίπου στα 2 ευρώ χονδρική, αλλά η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας». Τέλος, ο Νίκος Χαραλαμπάκης δήλωσε ότι το πρόβλημα που υπάρχει με το ημιτελές έργο της λίμνης Τάκα αποτελεί τροχοπέδη για τις καλλιέργειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του παραγωγού Νίκου Κωτσονόπουλου από το Ζευγολατιό, που τόνισε ότι «υπάρχει καλή παραγωγή στο κεράσι και η καλλιέργεια δεν έχει επηρεαστεί από τις ζημιές. Οι μεγάλες ποσότητες πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά την τιμή, όπως και η μειωμένη αγοραστική δύναμη, καθώς οι καταναλωτές είναι μαζεμένοι στις αγορές τους. Η περσινή τιμή, λόγω ιδιαίτερα χαμηλής παραγωγής, ήταν στα 3-3,5 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι και φέτος αυτή είναι η τιμή στο κεράσι από την Καλαμάτα, πιστεύω ότι τελικά θα πέσει ακόμα και στο 1 ευρώ».

Γιώργος Αργυρίου