Έρκυνα: Ανοίγουν πανιά οι γυναίκες από τη Λιβαδειά

Έρκυνα: Ανοίγουν πανιά οι γυναίκες από τη Λιβαδειά

Με στόχο να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, έξι γυναίκες από την περιοχή της Βοιωτίας δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΕΡΚΥΝΑ. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν ήταν πολλά. Στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν φτάσει ακόμα οι εγκύκλιοι εκείνες που θα εξειδικεύουν τον σχετικό νόμο του 2011 για την ίδρυση κοινοτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να μην μπορούν οι υπηρεσίες να απαντήσουν με σαφή τρόπο στα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων συνεταιριστών και να προβάλλουν εμπόδια. Τελικά, οι έξι γυναίκες κατάφεραν να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ανταμοιβή

Τα πρώτα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους ήταν θετικά. Έχουν εστιάσει σε δράσεις που αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα, μια τάση που φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στους καταναλωτές. Οι πρώτες παρουσιάσεις των προϊόντων τους στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας έγιναν δεκτές με πολύ θετικά σχόλια, γεγονός που τις ενθάρρυνε.

Ο σχεδιασμός δεν σταματά εκεί, καθώς προσπαθούν να ασχοληθούν και με το αντικείμενο της ανακύκλωσης. Τα επόμενα βήματα είναι τα δυσκολότερα, γιατί εκεί θα μπουν οι βάσεις αυτού του δύσκολου εγχειρήματος για τα δικά τους δεδομένα. Η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων είναι ένας αρνητικός παράγοντας στην εξέλιξή τους. Προσπαθούν μέσα από διάφορα προγράμματα να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να τα επενδύσουν στις δραστηριότητές τους. Γνωρίζουν, όμως, ότι υπάρχουν δυσκολίες, γι’ αυτό ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος στη γνώση, την εργατικότητα και την καλύτερη οργάνωση.