Ερώτηση ΚΚΕ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες της Καρδίτσας

Ερώτηση για τις καταστροφές στις καλλιέργειες της Καρδίτσας
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ερώτηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες του νομού Καρδίτσας από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μάη κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

-Διαφήμιση-

«Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, 21 και 22 Μάη, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές από την υπερχείλιση των ποταμών και των παραποτάμων στο Νομό Καρδίτσας, ιδιαίτερα στις περιοχές των Σοφάδων, του Παλαμά, του Μουζακίου και του πρώην Δήμου Κάμπου.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 165.000 στρέμματα καλλιεργειών κατακλείσθηκαν από τα νερά της βροχής. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά, πεπόνια, καρπούζια κ.ά. κινδυνεύουν ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Για μία ακόμη φορά αποκαλύφθηκε η έλλειψη συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης του δικτύου των ποταμών, των παραποτάμων, των στραγγιστικών τάφρων. Αποκαλύφτηκαν και οι τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης που δεν προχώρησαν στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού και την αποφυγή τέτοιων καταστροφών.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, αλλά και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και για τις οποίες δεν αποζημιώνονται για το σύνολό τους.

Ταυτόχρονα, ο ΕΛΓΑ με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, λειτουργεί σαν ένα ακόμη χαράτσι σε βάρος των αγροτών χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε άμεση και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να αλλάξει ο κανονισμός του ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια.
  • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών». 
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki