Ερώτηση προς τον επίτροπο Γεωργίας για την «αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών της Θεσσαλίας», κατέθεσε ο Μ. Κεφαλογιάννης

Ερώτηση προς τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών της Θεσσαλίας που είδαν να χάνεται το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο από το φονικό πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική ερώτηση, που καταθέτει ο κ. Κεφαλογιάννης, αυτή τη φορά ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου. Με την πρώτη ερώτησή του, που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα προς την Κομισιόν, ζητούσε να πληροφορηθεί γενικά «από ποια κοινοτικά ταμεία μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι τρομακτικές ζημιές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία», ενώ με τη σημερινή αναφέρεται συγκεκριμένα «στην αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει ότι «το πρωτοφανές ακραίο φονικό καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας δεν λαμβάνει απλώς διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, αλλά βιβλικής καταστροφής» και ότι «αν και δεν είναι ακόμα ευχερές να διαπιστωθούν σε όλο το εύρος τους οι συνέπειες από την άνευ προηγουμένου θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και χτύπησε το 25% του εγχώριου πρωτογενούς τομέα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το κόστος θα είναι τεράστιο όταν αποτραβηχτούν τα νερά και καταμετρηθούν οι ζημιές».

Όπως σημειώνει, «υπάρχουν ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έχουν χαθεί σοδειές, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κτηνοτροφικές μονάδες, που έχουν χάσει όλο το ζωικό τους κεφάλαιο, καθώς έχουν πνιγεί όλα τους τα ζώα», ενώ «πολύ σημαντικές είναι οι απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν οι παραγωγοί και η μείωση του ΑΕΠ που θα προκληθεί εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης που θα επέλθει, καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί από τις λάσπες και τα φερτά υλικά».

Για τους παραπάνω λόγους, ρωτά τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «τι μέτρα προτίθεται να λάβει (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες και ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ