Έρχεται στη Σπάρτη ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «ATHENA IOOC» 2024

Θα λάβει χώρα το διάστημα 25-27 Απριλίου

O Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHENA IOOC) είναι ο μοναδικός Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργανώνεται στη χώρα μας και, στην 9η πλέον διοργάνωσή του, έχει κατακτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στους διαγωνισμούς του είδους του παγκοσμίως.

Για το 2024, τόπος διεξαγωγής του διαρκώς αναπτυσσόμενου διαγωνισμού θα είναι η Σπάρτη, όπου και θα λάβει χώρα το διάστημα 25-27 Απριλίου. Η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας επιλέχθηκε ως φιλοξενούσα πόλη, καθώς η καλλιέργεια της ελιάς καταλαμβάνει το 65% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας athenaoliveoil.gr. Μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου 2024 ισχύει προνομιακή τιμή συμμετοχής («early bird»), που κάνει τις ούτως ή άλλως ανταγωνιστικές τιμές του ΑΤΗΕΝΑ IOOC ακόμα πιο ελκυστικές.

Όπως κάθε χρόνο, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από έμπειρους γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς κύρους και εμβέλειας, οι οποίοι είναι γνώστες της παγκόσμιας αγοράς.

Φέτος, οι προσκεκλημένοι προέρχονται από Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, την Ελλάδα. Ο ATHENA IOOC, σεβόμενος τα προς αξιολόγηση δείγματα και τους παραγωγούς τους, παραμένει ο διαγωνισμός με τον μεγαλύτερο αριθμό κριτών ανά ποσότητα ελαιολάδου, ενώ η αξιολόγησή τους γίνεται υπό άψογες συνθήκες και αποκλειστικά πρωινές ώρες, όπως είναι το ιδανικό.

Μία βράβευση στον ATHENA IOOC, με τη συνεπαγόμενη αναβάθμιση της εικόνας και της διαπραγματευτικής αξίας του εκάστοτε διακριθέντος ελαιολάδου, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεών του στις διεθνείς αγορές. Για τα ελληνικά, μάλιστα, ελαιόλαδα ο ATHENA IOOC προσπαθεί να ανοίξει δρόμο και στην εγχώρια premium αγορά, η οποία βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, απευθυνόμενος σε επιλεγμένους χώρους εστίασης.

Για αυτό τον σκοπό, προσκαλούνται διακεκριμένοι σεφ ως «guest» κριτές, χωρίς ο βαθμός τους να υπολογίζεται, ενώ, εκτός από την ημέρα της επίσημης απονομής των διακρίσεων του διαγωνισμού, διοργανώνονται γευστικές δοκιμές των βραβευμένων ελαιολάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την προσέλκυση μαγείρων και άλλων επαγγελματιών των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας (HORECA).

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις του, από το 2024 ο ATHENA IOOC θεσπίζει τη βράβευση ελληνικών εστιατορίων με λίστα ελαιολάδων (olive oil list), τιμώντας το εν λόγω προϊόν με τη διάκριση ATHENA OLIVE OIL RESTAURANT AWARD.

Σε κάθε γωνιά της ελαιοπαραγωγού Ελλάδας

Να σημειωθεί ότι, από το 2016, ο ATHENA IOOC έχει διεξαχθεί σε οκτώ εμβληματικές για το ελαιόλαδο πόλεις: Αθήνα, Πύλο, Δελφούς, Ναύπλιο, Σπάτα, Μυτιλήνη, Σητεία και Καβάλα, με ανοδική πορεία στον αριθμό των συμμετεχόντων δειγμάτων, ποσοτικά και ποιοτικά, δηλαδή από περισσότερες χώρες και σημαντικότερους ελαιοπαραγωγούς.

Ο λόγος που ο διαγωνισμός αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής είναι η επιδίωξη των διοργανωτών να αναδειχθούν όλες οι ελαιοκομικές περιοχές της χώρας και οι γηγενείς ποικιλίες ελιάς διεθνώς. Μάλιστα, η επιλογή αυτή δεν έχει μείνει στο πλαίσιο της επιδίωξης, αφού έχουν παρατηρηθεί νέες φυτεύσεις αφανών ποικιλιών ελαιολάδου κατόπιν διάκρισής τους στον ATHENA IOOC, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην ελαϊκή πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ένα πλέγμα τοπικών δράσεων πλαισιώνει συστηματικά τον διαγωνισμό, προβάλλοντας σφαιρικά κάθε τόπο διεξαγωγής του.

Η διοργάνωση του ATHENA IOOC πραγματοποιείται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία δεν διατηρεί καμία άλλη σχέση με το ελαιόλαδο ή με παραγωγούς του.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 766 0560 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected].