Εσωτερική γεωργία: Νεοφυείς επιχειρήσεις μετατρέπουν σε παγκόσμια τάση την καλλιέργεια… σαφράν

Στο παγκόσμιο τοπίο της γεωργικής καινοτομίας, η σουηδική startup BlueRedGold φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο, του σαφράν. Με την υποστήριξη μιας επένδυσης ύψους 2,73 εκατ. ευρώ, η εταιρεία σχεδιάζει να υλοποιήσει το πρώτο κλιμακούμενο σύστημα κάθετης εσωτερικής καλλιέργειας κρόκου διεθνώς.
Η παραγωγή κρόκου χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από εποχικότητα, έντονη χειρωνακτική εργασία και γεωγραφικούς περιορισμούς. Η BlueRedGold, που ξεκίνησε την εσωτερική καλλιέργεια στα περίχωρα της Στοκχόλμης το 2021, επιχειρεί να ανατρέψει αυτό το μοντέλο μέσα από την τεχνολογική αναβάθμιση της καλλιέργειας και το πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, τη χρήση AI και της ρομποτικής, καθώς και της συνεχούς, ποιοτικά σταθερής παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Όλο το προϊόν συγκομίζεται, αποξηραίνεται και συσκευάζεται επιτόπου, σε καθαρούς θαλάμους με ελεγχόμενο κλίμα. Δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και διασφαλίζουμε απόλυτη καθαρότητα και συνέπεια σε κάθε παρτίδα», εξηγεί η CEO της BlueRedGold, Nastaran Baleng-Soultani.
Η ζήτηση για πιστοποιημένο, βιώσιμο και ποιοτικά ομοιογενή κρόκο αυξάνεται ραγδαία, ιδιαίτερα από τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Ήδη, η BlueRedGold έχει δεχθεί προπαραγγελίες για αρκετούς τόνους προϊόντος, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπορική δυναμική του εγχειρήματος.
Καθετοποιημένη γεωργία
Η εταιρεία αξιοποιεί τις δυνατότητες της καθετοποιημένης γεωργίας και της γεωργίας ελεγχόμενου περιβάλλοντος (CEA) για να παρακάμψει τις παραδοσιακές προκλήσεις, όπως η κλιματική αβεβαιότητα, η ασυνέπεια στην ποιότητα και η αδυναμία μαζικής παραγωγής. Η εταιρεία ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη μονάδα, με στόχο την κλιμάκωση της παραγωγής και τη βελτιστοποίηση των τεχνολογιών της. Η εμπλοκή ειδικών σε τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την «έξυπνη γεωργία», που δεν περιορίζεται πλέον στα συμβατικά προϊόντα, όπως τα λαχανικά ή τα μικρολαχανικά.
Η BlueRedGold δεν είναι η μόνη που επενδύει στην καινοτομία γύρω από τον κρόκο. Η Saffron Tech στο Ισραήλ και η Veles Farming στη Σλοβακία επιχειρούν να κατακτήσουν το ίδιο πεδίο μέσω κάθετων καλλιεργειών. Όμως, η σουηδική εταιρεία φαίνεται να αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα, με την πλήρη εσωτερικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, κάτι που ελαχιστοποιεί τους εξωτερικούς κινδύνους και βελτιστοποιεί το τελικό προϊόν.