Έσπασε το “φράγμα” των 50 ευρώ/MWh στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Περαιτέρω πτώση των τιμών της «πράσινης» ενέργειας καταγράφηκε στον διαγωνισμό για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που διενήργησε η ΡΑΕ, την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Την ελάχιστη τιμή (49,11 ευρώ/MWh) προσέφερε η ΔΕΗ, για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Πτολεμαϊδα, που προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και προσανατολισμού των επενδύσεων της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, κατακυρώθηκαν έργα ισχύος περί τα 500 MW. Οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου και 66-67 ευρώ/MWh στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2019. 

Τονίζει ακόμη ότι η σταθερά πτωτική τάση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και ότι το πρόγραμμα των επόμενων διαγωνισμών που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά έσπασε το ”φράγμα” των 50 ευρώ/MWh, αφού η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα τιμή 49,11 ευρώ/MWh, που ήταν όχι μόνο και η χαμηλότερη του διαγωνισμού, αλλά και η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ σημαντική, όσον αφορά όχι μόνο στους όρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των εν λόγω περιοχών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ