Έσπασε… στα δύο η δόση των 2,8 δις

Έσπασε... στα δύο η δόση των 2,8 δις

Σε δύο… υποδόσεις θα λάβει τελικά η Ελλάδα τη δόση των 2,8 δις ευρώ, όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου στις συνεδριάσεις του EwG και του Eurogroup.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών αναγνώρισε μεν την υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων από την πλευρά της Ελλάδας, ωστόσο κάλεσε τον ESM να εγκρίνει την εκταμίευση μόνο 1,1 δις ευρώ.

Επισήμως επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το Σεπτέμβριο και για το λόγο αυτό θα περιμένει την θετική εισήγηση των θεσμών (EwG στις 24 Οκτωβρίου) για να εκταμιεύσει το 1,7 δισ. ευρώ.

«Ακούσαμε από τους τέσσερις θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι εντάξει», συμπλήρωσε. Αναμένεται η εκταμίευση να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

«Τώρα μπορούμε να περάσουμε στη β’ αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα.

Οπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να συγκεντρωθούν από όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και αυτό απαιτεί κάποιες εβδομάδες. Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή πολιτικής διευθέτησης. Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι θα είναι εντάξει αλλά υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. «Τα χρήματα θα έρθουν μην ανησυχείτε» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται, το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ανακοινωθέν του Εurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, της πλήρους εγκαθίδρυσης μιας νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων και την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει ακόμα την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων – της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Το Eurogroup τονίζει ότι η επιλογή των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών στην EEΣΠ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του CEO, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για το σκοπό αυτό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματισμό και ξεκάθαρη εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζουμε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.