Εσπεριδοειδή: Έντονες προσβολές από τετράνυχο και μη ικανοποιητική ανθοφορία

Τα άστατα καιρικά φαινόμενα που πέρασαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τις συνεχείς αλλαγές στις θερμοκρασίες, τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις και τις τοπικές χαλαζοπτώσεις έχουν φέρει στους οπωρώνες μεγάλη ανομοιομορφία στο βλαστικό τους στάδιο, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Τα δέντρα ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους και συνεχίζουν προς το στάδιο της καρπόδεσης χωρίς ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές, να φαίνεται ικανοποιητική μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τους τετράνυχους, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές στον Ηλειακό κάμπο. Σε οπωρώνες που γίνονται πολλές επεμβάσεις με εντομοκτόνα συχνά παρατηρούνται προσβολές από κόκκινο τετράνυχο.

Αυτή την εποχή στη βλάστηση βρίσκονται όλα τα στάδια του εντόμου. Το Περιφερειακό Κέντρο συστήνει παρακολούθηση των δέντρων και ψεκασμό στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται τουλάχιστον 2-3 κινητές μορφές ανά φύλλο.

Ψευδόκοκκος

Οι διαχειμάζουσες προνύμφες του ψευδόκοκκου έχουν βγει από τα καταφύγιά τους και κινούνται προς τα προφυλαγμένα μέρη των νεοσχηματισθέντων οργάνων, όπως είναι ο κάλυκας των νεαρών καρπών, τα σημεία επαφής μεταξύ καρπών ή φύλλων και καρπών.

Εκεί εγκαθίστανται και δημιουργούν αποικίες, από όπου επεκτείνονται οι προσβολές πάνω στα δέντρα, οι οποίες γίνονται αντιληπτές Αύγουστο με Σεπτέμβριο, όταν είναι ήδη αργά για καταπολέμηση του εντόμου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Αχαΐας.

Οι συστάσεις που προτείνονται είναι επεμβάσεις σε οπωρώνες που διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα έτη σημαντικές προσβολές, κυρίως στις ομφαλοφόρες ποικιλίες. Οι επεμβάσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και το βλαστικό στάδιο, πάντα όμως πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό.

Συνήθως αρκεί μία επέμβαση αυτή την εποχή και ακόμα μία περίπου στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για να κρατηθούν τα δέντρα καθαρά από προσβολές. Ενδεικτικές ημερομηνίες εφαρμογών είναι για τις πρώιμες παραλιακές περιοχές στις 13-23 Μαΐου και για τις μεσοπρώιμες περιοχές στις 20-28 Μαΐου.

Αφίδες

Στις περισσότερες περιοχές δεν έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικές προσβολές, με εξαίρεση ορισμένες της Ηλείας, όπου παρατηρείται έξαρση των εντόμων. Χρειάζεται επιμελής έλεγχος των οπωρώνων ανά τακτά διαστήματα (8-10 ημέρες) για τον έλεγχο της έκτασης της προσβολής.

Σε περίπτωση που η προσβολή ξεπερνάει τα ανεκτά όρια (5%-10% αποικίες σε βλαστούς μανταρινιών και πορτοκαλιών αντίστοιχα), συστήνεται να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί. Στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται τα έντομα προτείνεται η καταπολέμηση με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά.