Εσπεριδοειδή: Φινάλε με ερωτηματικά στην Αργολίδα

Με σημαντικές διακυμάνσεις στη διαμόρφωση τόσο των τιμών όσο και της ποιότητας της παραγωγής ολοκληρώνεται στην Αργολίδα η περίοδος της συγκομιδής και της πώλησης των εσπεριδοειδών. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στην «ΥΧ»: «Οι Κλημεντίνες ξεκίνησαν με μία μικρή μείωση της παραγωγής που έφθασε το 15%. Η αρχική τιμή ήταν στα 70 λεπτά/κιλό και αυτή η τιμή διατηρήθηκε για έναν μήνα. Από τη στιγμή που άρχισαν οι βροχοπτώσεις και εμφανίστηκε η κηλίδα, άρχισε και η κατηφόρα, με αποτέλεσμα η τιμή να κατέβει στα 35 λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές Κλημεντίνες χάλασαν και έτσι μειώθηκε κατά πολύ η παραγωγή, ενώ παρουσίασε προβλήματα και η ποιότητα».
Πορτοκάλια
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα πορτοκάλια, εξηγεί: «Οι Ναβαλίνες έφθασαν τα 32 λεπτά/κιλό, αλλά στην πορεία έπεσαν στα 25 λεπτά. Γενικώς, ήταν μία μέτρια χρονιά. Υπάρχει, μάλιστα, ένα μούδιασμα στην αγορά και αυτό φάνηκε και στην ποικιλία Μέρλιν. Τα προβλήματα προέκυψαν, κυρίως, από τη μεγάλη ξηρασία το καλοκαίρι, αν και στη συνέχεια οι βροχές βοήθησαν λίγο στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Το Κεφαλάρι, για παράδειγμα, έβγαλε νερό και η περιοχή αναστήθηκε. Το Μέρλιν κινήθηκε στην τιμή των 25 έως 30 λεπτών». Και προσθέτει: «Μετά τα Μέρλιν ήρθαν τα Νόβα και τα Page. Τα Νόβα κινήθηκαν στα 50 λεπτά. Στα Page είχαμε σοβαρότατα προβλήματα, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων τα περισσότερα σάπισαν πάνω στα δέντρα. Τέλος, για τα Βαλέντσια, η τιμή που υπάρχει και στη Λακωνία είναι στα 40-50 λεπτά».
Άργος
Για μειωμένη παραγωγή, αλλά και προβλήματα στην ποιότητα των προϊόντων μιλάει στην «ΥΧ» και ο Μιχάλης Ζέρβας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Μέλισσα» του Άργους. «Αυτήν τη χρονιά, η αλήθεια είναι ότι δεν πήγαμε πολύ καλά. Στα πορτοκάλια, η παραγωγή ήταν πάνω από 30% μειωμένη, αν και η αγορά έδειχνε καλή διάθεση. Τα ποιοτικά προβλήματα που υπήρχαν εμπόδισαν την εμπορία σε καλές τιμές, αλλά όσοι είχαν τη σωστή ποιότητα πέτυχαν τις τιμές που επεδίωξαν», σημειώνει.
Ειδικότερα, για τα μανταρίνια, αναφέρει ότι «η παραγωγή ήταν πεσμένη, αλλά οι τιμές δεν ήταν άσχημες. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη βγήκαν και κάποιες ζημιές με τις βροχές. Η υδατοκηλίδα έκανε αρκετές ζημιές. Τα μανταρίνια, ωστόσο, που πουλήθηκαν στις αρχές του χρόνου πήγαν καλά».
Για τα πορτοκάλια, τονίζει: «Οι Ναβαλίνες λόγω μικροκαρπίας είχαν χαμηλότερη τιμή σε σχέση με πέρσι. Η τιμή ξεκίνησε στα 37 λεπτά και έπεσε στην πορεία κάτω από τα 30 λεπτά». Στις Κλημεντίνες, η τιμή είχε το παραδοσιακό ανεβοκατέβασμα. Ξεκίνησαν με 70 λεπτά, έπεσαν στα 35 και στο τέλος πήγαν στα 50 λεπτά.
Για τα Μέρλιν, που κυριαρχούν στην Αργολίδα, ο κ. Ζέρβας εξηγεί ότι τα προβλήματα με το νερό και οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικροκαρπία. «Ακόμα και σε πολύ καλά κτήματα, η μείωση έφτασε το 35%-40%. Η τιμή στα Μέρλιν ήταν στα 32 λεπτά, αλλά ακόμα και στα καλά κτήματα η ποιότητα ήταν κατώτερη των προηγούμενων ετών. Σε ό,τι αφορά τον χυμό, η τιμή είναι στα 18 λεπτά/κιλό», καταλήγει.