Εσπεριδοειδή: Σημαντική αύξηση του πληθυσμού της μύγας της Μεσογείου

Οι συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Την αύξηση του πληθυσμού της μύγας της Μεσογείου στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Όπως τονίζεται, η αύξηση οφείλεται στις προσβολές των όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών, αλλά και άλλων ξενιστών με ώριμους καρπούς αυτή την περίοδο (βερίκοκα, ροδάκινα).

Συστήνεται προστασία στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών (όψιμα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ). Οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων δέντρων που βρίσκονται μέσα ή κοντά στον οπωρώνα αποτελούν εστίες και πρέπει να συλλέγονται και να καταστρέφονται.

Εκτός, όμως, από τη μύγα της Μεσογείου, το Περιφερειακό Κέντρο κάνει αναφορά και στον φυλλοκνίστη, ο οποίος προσβάλλει τους λαίμαργους βλαστούς και την τρυφερή νέα βλάστηση, σχηματίζοντας στην κάτω επιφάνεια των φύλλων χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές. Τα προσβεβλημένα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη, έντονο κατσάρωμα και ξηραίνονται. Σημαντικές προσβολές εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, συστήνονται καλλιεργητικοί χειρισμοί που περιορίζουν ένα δεύτερο κύμα βλάστησης κατά τη θερινή περίοδο: Ισορροπημένες αρδεύσεις, περιορισμός των όψιμων αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων, αφαίρεση και απομάκρυνση των τρυφερών λαίμαργων βλαστών, κατάλληλο κλάδεμα.

Επίσης, προτείνεται η έναρξη προστασίας των νεαρών δενδρυλλίων στις νέες φυτεύσεις και ιδιαίτερα των νεαρών εμβολίων στα φυτώρια. Τέλος, συνιστάται έλεγχος για νέες προσβολές στην τρυφερή βλάστηση εβδομαδιαίως και ανάλογα με τα αποτελέσματα εφαρμογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τον χρόνο δράσης των σκευασμάτων. Σε δέντρα παραγωγικής ηλικίας, το όριο ανεκτής προσβολής φτάνει στο 20% της φυλλικής επιφάνειας.