Το έθιμο της “τσιγαρίδας” αναβίωσε στην Καλαμπάκα

Τσιγαρίδες, προσοτηγανιά, κρασάκι ήταν αυτά που πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλογριανής “Άγιος Ραφαήλ” στους παρευρισκόμενους στην πανέμορφη Καλογριανή Καλαμπάκας.

Τα καζάνια με το χοιρινό κρέας πήραν φωτιά, με τις γυναίκες και τους άνδρες του χωριού να αναλαμβάνουν το ανακάτεμα μέχρι να ετοιμαστούν οι τσιγαρίδες και η πρασοτηγανιά και στη συνέχεια να σερβιριστούν στους καλεσμένους.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού που πλημμύρισε από κόσμο που είχε την ευκαιρία να γευτεί τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων και να διασκεδάσει υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.


Τους μικρούς φίλους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς ο Αη Βασίλης που εμφανίστηκε στον χώρο μοίρασε δώρα στα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου των ημερών.


Η “τσιγαρίδα” είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος με αρκετό λίπος. Τα παλιότερα χρόνια το λίπος το συγκέντρωναν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν αντί για λάδι στα φαγητά, τις πίτες και στους κουραμπιέδες.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας, πρόεδροι κοντινών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

Πηγή: ertnews.gr